Buborékos italokkal a hasnyálmirigyrák ellen?
Az Oxford és az Ulster egyetemek friss kutatása szerint az oxigén mikrobuborékokkal dúsított italok segítenek abban, hogy hatékonyabban felvegye az orvostudomány a harcot bizonyos daganatos megbetegedések, pl. a hasnyálmirigyrák ellen.

A Brit Rákkutató Intézet által is támogatott kutatás azt vizsgálja, hogyan reoxigenizálható a daganat az ital segítségével úgy, hogy az extra oxigén hatására sugárterápia és a kemoterápia hatékonyabb legyen.


Bizonyos daganatok alkalmazkodóképessége bámulatos, ezért a durvább, alacsony oxigénes körülményekhez is alkalmazkodnak, és a kezelésekkel szemben is ellenállóak. Ez annak köszönhető, hogy ahogyan a daganat növekszik, a vérerek nem tudják elég hatékonyan szállítani a szükséges anyagokat, ideértve az oxigént is.


A szakemberek most azt vizsgálják, hogy az oxigén hogyan jut el a gyomortól a daganatig, és megoldható-e ez azzal, hogy a páciensek buborékos italt kapnak laboratóriumi körülmények között. Azért a hasnyálmirigyrák kapcsán vizsgálják a jelenséget, mert itt az oxigéntől egészen drasztikusan megfosztott daganatról van szó.


A jelenlegi módszer során a páciensek tiszta oxigén belégzésével jutnak el az daganatok reoxigenizációijáig, ez azonban számos esetben árthat a tüdőnek és az idegrendszernek. Az új, egyelőre még csak egereken tesztelt módszer ígéretesnek tűnik a szakemberek szerint, de egyelőre további kiterjedt kutatásokra van szükség.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 15 09:00:00/