Csak két hetet kell majd várniuk a daganatgyanús betegeknek
A daganatgyanús betegeknek 14 napon belül időpontot kell majd kapniuk diagnosztikai vizsgálatra egy új kormányrendelet-tervezet alapján, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára mutatott be. 
Zombor Gábor az egészségügyi alapellátó orvosokat tömörítő FAKOOSZ közgyűlésén tett említést arról, hogy egy tervezett rendeletmódosítás szerint a daganatgyanús betegnek 14 napon belül időpontot kell kapnia diagnosztikai vizsgálatokra. Az időpontot a háziorvos asszisztense kérné számára a területi egészségügyi szolgáltatótól.
    
"Történelmi lépés lenne" rákényszeríteni a szolgáltatókat arra, hogy akinek erre nagy szüksége van, annak európai szintű betegellátást nyújtson hosszas várakozási idő helyett.
   
Ha a háziorvos a CT-, MR- vagy összetettebb laboratóriumi vizsgálatra nem kapja meg a betege számára a 14 napon belüli időpontot a területileg illetékes szolgáltatótól, azonnal jelzi az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). Ezt követően az OEP intézkedik, másik szolgáltatóhoz irányítja a beteget.


Forrás: mti.hu
2015 ÁPR 24 00:59:00/