Csak mértékkel - alkohollal az asztma ellen?!
Dán kutatók szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti az asztma kialakulásának esélyét.  
A kutatás 19,349 fő, ikerpárok bevonásával zajlott - a résztvevők életkora 12 és 41 év között változott. Mindannyian kérdőíveket töltöttek ki a vizsgálat kezdetekor és végén, amely alapján az alkoholfogyasztási szokásaikat és az asztma megjelenésének lehetséges összefüggéseit keresték a kutatók. 

A kutatók kimutatták, hogy azok között, akik mértékkel, de fogyasztanak alkoholt, mindössze 4% esetén jelentkezett az asztma. A mérsékelt alkoholfogyasztás heti 1-6 pohárt jelent. A legnagyobb az asztma kialakulásának valószínűsége azoknál volt, akik nagyon ritkán vagy sosem isznak alkoholt, de a túlzott alkoholizálás esetén is gyakrabban lépett színre a betegség, mint a visszafogott fogyasztóknál. 

Érdekes módon azok, akik preferálták a sört, szintén nagyobb kockázatnak voltak kitéve, mint akik nem jelöltek meg konkrér alkoholtípust kedvencként. 

Korábbi tanulmányok már összekapcsolták az alkoholfogyasztást és az asztmás rohamok jelentkezését, azonban ez az első kutatás, amely alaposan vizsgálta a kapcsolatot.


Van véleménye, tapasztalata?

Ossza meg velünk!
Forrás: sciencedaily.com
2014 NOV 26 00:14:29/