Csökkennek a fülgyulladásos esetek a pneumococcus elleni védőoltás bevezetése óta
A középfülgyulladások számának csökkenése a pneumococcus elleni védőoltás bevezetése óta egyre feltűnőbb. A számok is megerősítik ennek a védőoltásnak a létjogosultságát a csecsemők számára kötelező oltások között. 

Szepszis, vírusos agyhártyagyulladás és tüdőgyulladás

Pneumococcus elleni oltás része az oltási rendnek. A csecsemőknek, 2 hónapos kortól javasolt. Ez a védőoltás megakadályozza a szepszist, a vírusos agyhártyagyulladást és a tüdőgyulladás.

A pneumococcus-ok ugyanakkor akut középfülgyulladást is okoznak

De a pneumococcus elleni védőoltásnak megelőző hatása is van az akut középfülgyulladásra a gyermekeknél. Az adatokat egy új tanulmány is megerősítette, miszerint a hivatalos ajánlás óta a csecsemőknél a visszatérő középfülgyulladás is határozottan csökkent. Ez az amerikai tanulmány két gyermek csoportot hasonlított össze a 2000 előtt és a 2000 után született gyermekeket – abban az évben kezdődött az oltás az Egyesült Államok két államában, Tennessee-ben és New York államban. Ezeknek a gyerekeknek, a fülgyulladásos problémái ismertek voltak, születésük óta szerepeltek az egészségügyi ellátórendszer adatbázisában ​​, valamint az is, hogy kaptak-e pneumococcus elleni oltást. Kétéves korban a 2000 után született gyermekek, 73%-a kapta meg a teljes védőoltást (3 adag) Tennessee államban és 82%-a New York államban, szemben a korábban született gyermekek 0%-ával. A 2000 után született gyermekek csoportjában a visszatérő fülgyulladás előfordulása 29% volt mindkét államban. Összehasonlítva a 2000 előtt született gyermekekkel (a nem oltottak csoportjával) Tennessee államban 17%-os, míg New York államban 28%-os volt a csökkenés. Összefoglalva, a pneumococcus elleni védőoltás bevezetése jelentős mértékben csökkentette a fülgyulladások számát. Szintén fontos megjegyezni, hogy a védőoltás csökkenti a pneumococcus rezisztenciáját az antibiotikumokkal szemben.

Pneumococcus elleni védőoltás 2 hónapos kortól

Ezek az adatok megerősítik a két év alatti gyermekek beoltásának szükségességét a következő rend szerint: az első adag 2 hónapos korban, a második két hónappal később, valamint a harmadik 15 hónapos korban.

Magyarországon az oltás kötelező a 2014. június 30. után született csecsemőknek.