Csökkenti az inkontinencia kockázatát a császármetszés?
Ellentmondásosabb, mint a "természetes" szülés, a császármetszésnek legalább meg van az az előnye, hogy csökkenti az inkontinencia kockázatát a nőknél, állítja egy friss finn tanulmány.

2016-ban, a vizelet-inkontinencia még mindig tabu. Pedig Franciaországban, ez a betegség (ami szabályozhatatlan és akaratlan vizelet-vesztéssel jár) messze nem ritka: a 20 és 29 év közötti nők 12%-át, a 60 és 69 év közöttiek egynegyedét és a 80 éven felüli nők mintegy egyharmadát érinti. Ami a férfiakat illeti, őket sem kerüli ez a betegség, a 18 év felettiek mintegy 16%-a érintett.

A nőknél, az inkontinenciának több formája lehet: az egyik a stressz inkontinencia (amikor nevet, köhög, vagy nehéz terhek emel fel...), a másik a késztetéses inkontinencia(amikor hirtelen, intenzív vizelési inger jelentkezik – „vizeletinkontinencia"), de beszélhetünk kevert inkontinenciáról is (amikor több típus van egyidejűleg jelen), és lehetnek szervi okai is.

A Helsinki University (Finnország) kutatóinak új tanulmánya szerint, a természetes szülés favorizálja az inkontinencia kialakulását a fiatal anyáknál, a császármetszéssel ellentétben. E következtetés levonásához, a kutatók 15 korábbi tanulmány eredményeit elemezték, amelyek során összesen 45 659 nőt vizsgáltak meg.

Természetes szülés vagy császármetszés?

A kutatók megfigyelték, hogy a hüvelyi úton szülés a stressz inkontinencia kialakulásának kockázatát 8%-kal emeli meg és 3%-kal a késztetéses inkontinencia kialakulásának kockázatát. És ezek a statisztikák még magasabbak voltak a fiatal felnőttek körében... „Ezek a tanulmányok nem azért készülnek, hogy befolyásolják a szülő nők választását, szögezik le a kutatók, akiknek a következtetéseit a European Urology című szakfolyóirat tette közzé. Mindazonáltal tisztában kell lenni az összes paraméterrel, amelyeket figyelembe kell venni."


Forrás: www.topsante.com - Fotó: N G (Flickr.com)
2016 MÁR 07 11:19:47/