Cukorbetegek, figyeljenek a lábukra!
A diabéteszeseknél gyakoriak a sebek a lábon. Ez az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a cukorbetegségnek, ami akár amputációhoz vezethet.

A diabéteszeseknél, a fekélyes lábsebek 40-80%-a fertőződik el és amputációhoz vagy akár halálhoz is vezethet. A seb elfertőzéséről akkor beszélhetünk, ha legalább két tünet fennáll a következők közül: bőrpír, helyi hő, fájdalom, helyi érzékenység, duzzanat, gennyes váladék. Ezért rendkívül fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljon, ha bármilyen sebet talál a lábán. Ezen kívül rendkívül fontos, hogy a diabetológus éves felülvizsgálata során, a lábat is ellenőrizze, mert az időben észrevett seb mindig kezelhető.

Váltogassa cipőit

A jól kontrollált diabetes, a megfelelő táplálkozás nyilvánvalóan a legjobb megelőzés. Az is erősen ajánlott, hogy ne legyen mezítláb a sérülések elkerülése érdekében. Továbbá, ne vágja le a körmeit, inkább reszelje le őket. Ami a hosszabb lábfürdőket illeti, felejtsék el.

És a cipő? Szerepük lényeges. Ezeket gondosan kell megválasztani. Több párra van szükség, hogy az alátámasztás és a dörzsölés máshol legyen. A cipő sarka ne legyen 5cm-nél magasabb és a természetes anyagú zoknikat részesítse előnyben. És persze, naponta cseréljen zoknit is.


Forrás: destinationsante.com