Debrecenben megnyílt a világszínvonalú transzlációs kutatóközpont
Pénteken adták át a Debreceni Egyetem Klinikai Központja (DEKK) nukleáris medicina tanszékének épületében a ScanoMed Nukleáris Medicina Központ transzlációs kutatóközpontját, a beruházás egymilliárd forintba került. 
A világszínvonalú központban lehetővé válik, hogy a kutatók a gyógyszerkutatás humán vizsgálatokat megelőző fázisaiba bekapcsolódjanak.
A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára elismerően szólt arról, hogy az integrált diagnosztikai eljárásokkal foglalkozó cég projektje alacsony, 54,2 millió forint európai uniós támogatás mellett is megvalósult. 
Karsai Tamás szólt arról, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban jelentős forrás, összesen 700 milliárd forint áll rendelkezésre kutatási, fejlesztési és innovációs projektek támogatására.
Balla György akadémikus, a DEKK orvos-szakmai igazgatója arról emlékezett meg, hogy az első pozitronemissziós tomográf (PET) vizsgálatot 1994-ben Debrecenben végezték először Magyarországon. A Debreceni Egyetem már akkor elkötelezett volt a fejlesztések, a nukleáris medicina alkalmazása iránt - emelte ki. 
A hazai egyetemek közül a debreceni kapcsolódott be elsőként az egészségiparba, támogatja a gyógyszerfejlesztéseket, ebbe a sorba illeszkedik a most átadott transzlációs kutatóközpont is - jegyezte meg a professzor.
Solti Ferencné, a ScanoMed cégvezetője elmondta: budapesti és debreceni központjukban évente 5-5 ezer PET-CT vizsgálatot végeznek OEP-finanszírozással. Az elmúlt 10 évben összesen 140 ezer vizsgálatot végeztek a nukleáris medicina területén, ebből 70 ezer PET-CT vizsgálat volt - ismertette.
A mostani projekt keretében a ScanoMed Kft. a mai legmodernebb és leghatékonyabb módszerek felhasználásával olyan komplex molekuláris képalkotó szolgáltatási portfóliót állított össze, amely a gyógyszerkutatás humán vizsgálatokat megelőző fázisaiba is be tud kapcsolódni. Elkészült egy gyógyszergyártási tisztaterű, magas színvonalú műszeres analitikai háttérrel rendelkező radiokémiai laboratórium, amely alkalmas új gyógyszermolekulák különféle izotóppal történő jelzésére, elsősorban preklinikai alkalmazáshoz - tájékoztatott a beruházás részleteiről Solti Ferencné.
Hangsúlyozta: a transzlációs kutatóközpont megnyitásával a ScanoMed Kft. - Magyarországon egyedülálló módon - integrált rendszerben biztosítja azt az innovatív technológiát, amely a gyógyszercégek számára nélkülözhetetlen a gyógyszerkutatásban. 
Az új kutatólaboratóriumban az újonnan kifejlesztésre kerülő potenciális gyógyszermolekulák, továbbá diagnosztikus és terápiakövetésre alkalmas kontrasztanyagok vizsgálata történhet meg kisállat-modelleken - mondta. Ezzel a technológiai fejlesztéssel Debrecen a közép-európai gyógyszerkutatás egyik vezető központjává válhat - mutatott rá. 
Bagaméry István, a MEDISO cégcsoport - amelynek tagja a ScanoMed is - ügyvezetője hozzátette: 15-20 külföldi egyetemmel állnak kapcsolatban, itthon a debreceni az első egyetem, ahol a legmodernebb kutatási eszközeiket elhelyezték, de több intézménnyel is tárgyalnak hasonló beruházásról.


Forrás: MTI - Fotó: NICHD (Flickr.com)
2015 JÚN 20 22:31:06/