Dermatillománia, a bőrt támadó zavar
Vakarózás, csipkedés, a bőr átszúrása... amíg ki nem buggyan a vér. Ezt csinálják a dermatillomániásak anélkül, hogy képesek lennének abbahagyni. Impulzuskontroll zavarban szenvednek, ismételten és túlzott erővel károsítják bőrüket.

A kifejezés görög eredetű a derma jelentése bőr, a tillo jelentése tépés. Az impulzuskontroll-zavarban szenvedő beteg ellenőrizhetetlen késztetést érez, hogy bőrét vakarja, egy vagy több helyen. Nagyon gyakran az arcon. Ezek az impulzusok rohamokhoz hasonlóak, tarthatnak néhány perctől, néhány órán keresztül, egy teljes napig, néha anélkül, hogy a személy észrevenné.

A viselkedést egy öröm érzet kíséri vagy az impulzussal egy időben megkönnyebbülés, amelyet egyfajta feszültség, szorongás vagy stressz előz meg. A hámréteg vakarása folytán sebek keletkeznek, amelyek felülfertőződhetnek.

Ismeretlen patológia

Hiányzik a nemzetközi mentális zavarok listájáról. Azonban az Egyesült Államokban és Kanadában már felismerték ezt a rendellenességet, és megjelent már néhány cikk és könyv arról, amit ők Skin Picking-nek neveznek.

Nehéz meghúzni a határt a bőr kaparászása és a "dermatillomania" között. Azonban a rendellenesség diagnosztizálását elősegíti, ha a kaparászással töltött idő és az okozott kár kezdi befolyásolni a személyes, családi, házastársi és/vagy szakmai kapcsolatokat.

Az okok? Az impulzív vakaródzás sérülés vagy bőrbetegség után fordulhat elő. Amikor a seb kezd gyógyulni, varasodik, és néha elkezd viszketni. Ez ahhoz vezethet, hogy örömet okoz a var lekaparása, az ember megkönnyebbül. A második ok sokkal inkább pszichológiai. A dermatillomániásak a vakarást egy nagyon stresszes esemény közben vagy után kezdték vakarni magukat. A betegség kezelésére célszerű, egy pszichológussal konzultálni.


Forrás: destinationsante.com - Fotó: Thomas Berg (Flickr.com)