Disznószívvel élhetnek tovább az emberek
Úgy néz ki, egy napon valósággá válik, hogy a szívbetegek disznószívvel a mellkasukban kezdjenek új életet – állítja amerikai és német tudósok egy csoportja.

Mivel meglehetősen kevés az alkalmas donor, a szakemberek régóta azon dolgoznak, hogy az állatok szíve, tüdeje és mája átültethető legyen az emberek számára is. Eddig a legfőbb akadály a szervkilökődés volt.


A nagy áttörést az okozta, hogy a szakemberek ezúttal sikerrel jártak: 2,5 éven keresztül életben tudták tartani a disznószívet egy pávián szervezetében, ami az ember egyik legközelebbi rokonának számít. Ezzel minden eddigi rekord megdőlt.


A módszer során sor került génmódosításra, és egy precízen targetált immun-elnyomó gyógyszeres kezelésre, hogy a szerv ne lökődjön ki. A kísérletben öt pávián vett részt, a szívek pedig 945 napon át maradtak életben, ami minden korábbi rekordot megdöntött.


„Jelentős eredményről van szó, hiszen egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy az ember is sikerrel áteshessen hasonló beavatkozáson. Az ún. xenotranszplantációk – amikor két eltérő faj között kerül sor az átültetésre – potenciálisan életmentőek lehetnek, hiszen nincs elég emberi donor” – mondja a kutatást vezető Muhammad Mohiuddin, a marylandi National Heart, Lung and Blood Institute munkatársa.


A kutatás a Nature Communications című szaklapban került publikálásra.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 26 09:07:08/