Dohányzás - a második generációra is ártalmas!
Rengeteget hallani a dohányzás veszélyeiről, arról, hogy a gyerek egészségét veszélyeztetheti, ha a szülő dohányzik. Egy új kutatás ráadásul bizonyította, hogy a nikotinnak való kitettség még akkor is okozhat problémákat, például asztmát, ha nem is a szülők, hanem a nagyszülők voltak e káros szenvedély rabjai! 
Az asztma jelentős népegészségügyi probléma, a leggyakoribb gyerekkorban előforduló betegség. Bár számos tényező járulhat hozzá megjelenéséhez, ezek között az egyik legismertebb és legveszélyesebb a terhesség alatti dohányzás. A nikotin a magzat tüdejének fejlődésére hat negatívan, ezért hajlamosít az asztmára. 

A kutatók patkányokon hajtottak végre kísérleteket a negatív hatások pontos feltérképezése érdekében, és megállapították, hogy a nikotinnak való kitettség nem csak az első generációt érinti, - vagyis azokat a kölyökpatkányokat, akiknek anyja a vemhesség alatt ki volt téve nikotinnak -, hanem a második generációnál is kimutathatók az elváltozások. Úgy tűnik tehát, hogy a terhesség alatti dohányzásnak nagyon hosszú távú, generációkon átívelő következményei vannak.


Van véleménye, tapasztalata?

Írja meg nekünk!
Forrás: sciencedaily.com
2015 MÁR 03 22:56:43/