Drámaian rosszak a profi futballisták fogai
Egy friss brit kutatásból kiderült, hogy borzalmasak a profi futballisták fogai és ez hatással lehet a pályán nyújtott teljesítményükre is. 
Nyolc angol és walesi futballklub játékosait vizsgálták meg a fogorvosok, és az derült ki, hogy tíz sportolóból majdnem négynek lyukas a foga - idézte a BBC News a British Journal of Sports Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt.
A West Ham United orvosi stábja szerint a sportolóknak rosszabb állapotban van a fogsora, mint a lakosságnak általában. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a sportolók rendszeresen fogyasztanak cukros ételeket.
A londoni University College nemzetközi szájhigiéniai központjának (International Centre for Evidence-Based Oral Health) fogorvosai 187 játékos fogazatát ellenőrizték.
Azt találták, hogy a résztvevők 53 százalékának károsodott a fogzománca, 45 százalékukat zavarta a fogai rossz állapota, hét százalékuk számolt be arról, hogy ez hatással volt az edzésen vagy a mérkőzésen nyújtott teljesítményükre. Mintegy 40 százalékuk szenvedett fogszuvasodástól, ami a hasonló korú népességnek csak 30 százalékánál tapasztalható.
Ian Needleman, a kutatók egyike elmondta: azért meglepőek az eredmények, mert ezek az emberek egyébként sokat foglalkoznak magukkal.
"Két fő csoport van, az egyiknél valódi szájüregi katasztrófával találkoztunk, súlyos tályogokkal, melyek lehetetlenné teszik az edzést és a játékot. Másoknak az éjszakai álmát zavarja a fájdalom, és érzékenységre panaszkodnak, amikor valamit isznak" - magyarázta Needleman.
Az egyik fő "gyanúsított" a táplálkozás, az edzés alatt rendszeresen fogyasztott cukros és savtartalmú ételek számlájára is írható a szuvasodás. Az edzéshez szükséges intenzív levegővétel is kiszárítja a szájat, így kevésbé védi a fogakat a nyál.
Needleman azt is hozzátette, hogy ugyan "a kutatási eredmények ugyan aggasztóak", a klubok nagy fontosságok tulajdonítanak a fogak egészségének és igyekeznek játékosaikat a fogápolásra nevelni.
Egy korábbi kutatás a 2012-es londoni olimpia sportolóinak "döbbenetesen rossz" fogairól számolt be.


Forrás: MTI
2015 NOV 03 15:01:28/