Szeretjük a hajdinát és nem csak azért, mert az egyik legegészségesebb természetes szénhidrátforrás, hanem mert sokkal jobban feldobja az ételeket, mint a hagyományos jól megszokott rizs, vagy krumpli. Ha tehetjük mindenképpen cseréljük le hajdinára, bulgurra, stb. a köreteinket, vagy készíthetünk ilyen csoda rakott ételeket is velük! Lényeg, hogy minél több tápanyagot vigyünk be szervezetünkbe!
HOZZÁVALÓK:
500 gramm darált pulykahús
másfél csészényi hajdina
1 db vöröshagyma
3 cukkini
1 nagyobb rózsa brokkoli
2 marék zöldbab
2 dl rizstejszín
só
bors
kakukkfű
bazsalikom
ELKÉSZÍTÉS:
A hajdinát kétszer-háromszor átmossuk, ha van időnk, be is áztathatjuk 1-2 órára, majd kétszeres mennyiségű vízben 20–30 perc alatt puhára főzzük.
Közben az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a darált pulykahúst, és fehéredésig pirítjuk. Fűszerezzük kevés sóval, borssal, majd kevés vizet hozzáadva puhára pároljuk.
A cukkinit vékony karikákra vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük. Majd a zöldbabot is hozzáadva, gőz felett megfőzzük a zöldségeket. A végén bazsalikommal és kakukkfűvel ízesítjük őket.
Ha minden megpuhult, beletesszük egy hőálló edénybe először a hajdinát, aztán a darált húst, majd a zöldségeket. A tetején szétoszlatjuk a rizstejszínt.
Végül 200 fokon 30–40 perc alatt készre sütjük.