A University of Chicago kutatói felfedezték, hogy a bélflórában megtalálható Clostridium baktériumok védenek a földimogyoró allergiától, ami széles körben elterjedt és eddig gyógyíthatatlannak tűnt.
Sikeres egér kísérlet
Genetikailag módosított, mogyoróra allergiás egereken végzett kísérletek után hozták nyilvánosságra a felfedezést.
A baktériumokat a rágcsálók három csoportjának adták be. Az első csoportot steril csíramentes környezetben nevelték, a második csoportot antibiotikummal kezelték röviddel születésük után, jelentősen csökkentve azok bélflóráját. És a rágcsálók harmadik csoportja kezelés nélkül nőtt fel.
Az egerek első két csoportjának nagyon erős volt az immunreakciója a földimogyoróra, a normál bélflórával rendelkező rágcsálókéhoz képest.
"Azonban ez a túlzott reakció a földimogyoró allergénjeire jelentősen mérsékelhetők, amennyiben Clostridium baktériumokat juttatunk a bélrendszerbe,"- magyarázták a kutatók.
"Azonban a bélbaktériumok egy másik fontos csoportja, a Bakteroidesek visszajuttatása nem hozott eredményt, ami azt jelzi, hogy a Clostridium egyedülálló szerepet játszik az allergia elleni védelemben."
"Az antibiotikumok túlzott használata, a magas zsírtartalmú étrend, a császármetszések, a szokványos kórokozók eltüntetése a környezetünkből, befolyásolták a bélflóránk fejlődését,"- mondta Cathryn Nagler, a University of Chicago, ételallergia professzora, a tanulmány vezető szerzője.
"Eredményeink azt sugallják, hogy ezek a tényezők hozzájárulnak az élelmiszer-allergia növekvő hajlamához," mondja.
„Ennek a tanulmánynak az eredményei azért is izgalmasak, mert ismerjük ezeket a baktériumokat, és tudjuk, hogyan kell használni őket," mondta Nagler professzor. "Persze nincs garancia, de ez a kezelés könnyen vizsgálható egy olyan betegség ellen, amely ellen e pillanatban nincs semmi,"- fejezi be a kutató.
Ez a felfedezés azért fontos, mert a tanulmány szerint, a mogyoróra 10 millió ember allergiás a világban, és ez az intolerancia, amely 50 gyermekből 1-et érint, a leghalálosabb az élelmiszer-allergiák közül. A mogyoró számos gyakori fogyasztási cikkben jelen van, például az olajban, kekszekben, cukorkákban, gabonafélékben...