Egy cég megszünteti az e-maileket a kevésbé stresszes alkalmazottakért
Gabel, egy olasz textil cég, úgy döntött „stressz detoxot” indít a munkahelyen, hogy csökkentse az alkalmazottainak életében a stresszt. Szokatlan, de mindenképpen pozitív kezdeményezés.

Az irodában folyton nagy nyomás nehezedik ránk. A naptár (ami egyre jobban tele van), a kollégákkal a kapcsolatunk (néha feszült), a célok (amelyeket mindenáron el kell érni) és a tanácskozások (gyakran hosszúak és fárasztóak)… elég nehéz zen mesternek maradni.

Ami a legrosszabb, hogy a munkahelyi stressznek nem „csak” pszichés következménye van: nem régiben egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy azok a munkavállalók, akiken túl nagy a nyomás átlagban 33 évvel rövidebb a várható életkoruk. Igen, jól olvasta: 33 év.

Egy olasz cég úgy döntött nem veszi félvállról a problémát. A Gabel alkalmazottjai azt az utasítást kapták, hogy cégen belül ne küldjenek egymásnak e-maileket egy héten keresztül. Ennek oka, hogy 2015 februárjában megjelent egy tanulmány (University of British Columbia, USA), amely kimutatta, hogy csökken a stressz, ha kevesebbet nézzük meg az e-mailjeinket.

Üzleti digitális detox

November 9 és 13 között az alkalmazottak, hogy híreket közöljenek egymással, módosításokra felhívják egymás figyelmét, időpontot kérjenek egymástól, vagy átmentek a másik irodájába vagy felemelték a telefont. Mi ennek a célja? Erősíteni a szociális kapcsolatokat, limitálni a nyomást és bátorítani a mobilitást.

Természetesen ez a kísérlet csak a cégre korlátozódott: lehetetlen a beszállítókkal és a megrendelőkkel csak telefonon beszélni (bár?). Ugyanakkor biztos, hogy a „digitális detox” jó hatással volt az alkalmazottak kedvére.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Garfield Anderssen (Flickr.com)
2015 NOV 16 00:30:09/