Egy kenőcs eltüntetheti a tetoválásokat
Egy kanadai kutató szerint egy új kenőccsel el lehet tüntetni a tetoválásokat. Ez a technológiai innováció megmenekítheti a pácienseket a lézeres műtéttől, amely fájdalmas, hegeket hagy és nem is mindig hatékony.

A hátán lévő kis pillangó már nem is olyan szép és szexi mint 15 éves korában? Megszabadulna a kamaszkor eme emlékétől, de a lézeres műtéttől ódzkodik. Jó hír, kanadai kutatók kifejlesztettek egy kenőcsöt, amely képes az ilyen varázslatra.

Alex Falkenham a kanadai Dalhousie Egyetem Orvostudományi Karán fejlesztette ki a Bisphosphonate Liposomal Tattoo Removalnak (BLTR), névre hallgató kenőcsöt. Tetovált disznó füleken tesztelték. Úgy tervezték, hogy elnyelje a tetoválások színét, így eltüntetve azokat.

A tetováláshoz befecskendezett tintát a makrofág immunsejtek emésztik. A folyamat során, a sejtek egy része a nyirokcsomók felé halad (az immunsejtek termelésének helyére), és a többi a bőr alatt marad, a felhámban, így látható marad a tetoválás.

Ez a kenőcs képes lenne új makrofágokat vonzani, hogy a pigmentált sejteket elszállítsák a nyirokcsomókba. Végül, a tetoválás eltűnik.

„A makrofágok ismertek arról, hogy az immunrendszer legnagyobb evői”, mondja Alec Falkenham, a kenőcs feltalálója.

„Idegen anyagokat fogyasztanak, mint például a tetoválások pigmentjei, hogy megvédjék a környező szöveteket, amikor új makrofágok jönnek a pigmenteket tartalmazó sejtek liposzómáira vadászni, magukkal viszik a pigmenteket is, hogy a nyirokcsomókhoz vigyék őket, és a tetoválások elmosódnak,” mondja Alec Falkenham.

A fájdalommentes és hatékony megoldás

Ez a fájdalommentes megoldás hatékonyabb lenne, mint a lézer, hogy az összes színt törölje. Azon kívül, hogy a lézeres kezelés rendkívül fájdalmas, a sárga és zöld színeket nem tudja eredményesen eltörölni. Míg a kenőcs remélhetőleg elnyeli az összes pigmentet, és nem hagy hegeket.

A technológiát már levédették és a Springboard Atlantic and Innovacorp Early Stage Commercialization alap segíti a kutatókat, hogy a nagyközönség számára kifejlesszenek egy kenőcsöt.


Forrás: www.topsante.com - Fotó. Cesar I. Martins