Egy tetoválástól gyengül, több után erősödik az immunrendszer
Ha egyetlen egyszer készíttetünk tetoválást, gyengül az immunrendszerünk, ha viszont több varrás is kerül ránk hosszútávon, szervezetünk védekezőképessége nő.

Sokan, akik tetováltatják magukat, függővé válnak, és képtelenek leállni: addig fekszenek tű alá, amíg akár egy centiméter szabad hely is marad a testükön. A University of Alabama tudósai felfedezték, hogy az első tetoválás hatására az immunrendszer gyengül, az ember érzékenyebbé válik a kisebb-nagyobb fertőzésekre, legalábbis átmenetileg. Idővel azonban, ha több ábra is kerül a testre, a szervezet védekezőképessége nő, és az alany kisebb eséllyel kapja el a náthát, influenzát.


“Amikor az embert tetoválják, fizikailag elfárad a végére. Itt nem csak arról van szó, hogy fájdalmas a procedúra, hanem arról is, hogy a végére elfáradunk, s mindez ahhoz vezet, hogy védtelenebbé válunk a fertőzésekkel szemben” – mondja a kutatást vezető Dr Christopher Lynn professzor. A szakember szerint a szervezetünk úgy reagál ilyenkor, mint amikor hosszú idő után úgy megyünk konditerembe, hogy nem vagyunk igazán edzettek: a hirtelen, váratlan stresszhatás az immunrendszert megviseli.


“A stresszreakciót követően azonban a szervezet visszanyeri egyensúlyát, és ha újra is újra hasonló hatásoknak tesszük ki a testet, az erősebbé válik, és hatékonyabban képes reagálni legközelebb. Éppen ezért az első tetoválásnál érdemes felkészülni minderre, és kevésbé terhelni azokban a napokban a szervezetet, de a sokadik ülésnél ez már nem fog problémát okozni” – mondja Lynn professzor.


A tudósok egy tetoválószalon vendégeinek reakcióit vizsgálták, nyálminta segítségével. Felmérték, kinek hány tetoválása van már, és ennek megfelelően milyen a szervezet immunoglobin A-szintje.


Forrás: MTI - Foto: Pixabay
2016 ÁPR 24 13:01:00/