Egy vérvizsgálattal 13 rákos megbetegedést ki lehet szűrni
Japán tudósok kifejlesztettek egy egyszerű vérvizsgálatot, amely 13 rákos megbetegedést szűrhet ki, beleértve a mellrákot - ami a nőknél leggyakoribb típusú rák - valamint a neurodegeneratív betegségeket, például Alzheimer-kórt. 

A rákos megbetegedések "Marker" molekulái

5 év múlva, egy egyszerű vérvizsgálat segíthet felismerni a rák egyes fajtáit. Ezt a tudományos projektet a japán Új Energia és Ipari Technológiák (Nedo) szervezet vezeti és a japán Nemzeti Rákközpont 65.000 beteges adatbázisa révén valósul meg.

Toray Industries Inc és a Toshiba, két japán vállalat fogja a szövetmintákat és a szérum mintákat elemezni, hogy ellenőrizzék a vérben mikro ribonukleinsavak (mikroRNS-ek) jelenlétét valamint növekedését, ami várhatóan a rák fejlődését jelenteni.

"Több mint 2500 fajta ilyen molekulát azonosítottak az emberi szervezetben, amelyek "markerekként" szolgálhatnak a különböző típusú rákos megbetegedések felismerésében, ez egy sokkal gyorsabb módszer, mint a jelenlegi vizsgálatok", magyarázza Tomomitsu Hotta a Nedo elnöke.

"Ha Japánban sikerül kifejleszteni a világ első nagy pontosságú tesztet, azzal több évvel meghosszabbíthatjuk az emberek életét, és hozzájárulhatunk a japán ipar fejlesztéséhez,"- mondta Tomomitsu Hotta.

Ez a vérvizsgálat segíthet a gyomor-, a nyelőcső-, a tüdő-, a máj-, az epevezeték-, a hasnyálmirigy-, a vastagbél-, a petefészek-, a prosztata-, a húgyhólyag-, a mellrák diagnosztizálásában, valamint a szarkómát és a gliómát (agydaganatféle) is kimutatja. Lehetővé tenné a degeneratív betegségek korai észlelését, beleértve az Alzheimer-kórt. A 7,9 milliárd yenes projekt (57 millió €) 2019-ben fejeződik be.

A rák 8,2 millió ember halálát okozta 2012-ben. A tüdő-, a gyomor-, a máj-, a vastagbél-és a mellrák a leginkább halálos megbetegedés, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.


Forrás: http://www.topsante.com/
2014 AUG 20 14:50:42/