Egyen halat, halljon jobban
A halláskárosodást felveheti arra a hosszú listára, amit megelőzhet sok halevéssel. A halban megtalálható omega-3 korlátozhatja a presbyacusis (időskori hallásromlás) kialakulásának kockázatát.

Azt már tudjuk, hogy a hal segít megelőzni az Alzheimer-kórt és jobb a hal, mint a hús, ha minimalizálni akarjuk bizonyos daganatos betegségek kockázatát. Most az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent új tanulmány ismét arra késztet minket, hogy halat tegyünk az asztalra, amennyiben továbbra is hallani szeretnénk.

A tanulmány szerint, amelyet Dr. Sharon Curhan(Harvard Medical School) vezetett, összefüggés lehet a heti két vagy több alkalommal fogyasztott hal és a hallásromlás kockázatának csökkenése között.

A kutatók több mint 65.000 - a Nurse’s Health Study-ban részt vevő - nő orvosi feljegyzését elemezték.

Húsz éven keresztül ezek a nők különböző kérdőíveket töltöttek ki, például a hallásukról és az étrendjükről. Azok a nők szenvedtek legkevésbé presbyacusis-tól, az időskori hallásromlástól, akik legalább hetente kétszer ettek halat (pl: lazac, tonhal, laposhal).

Dr. Sharon Curhan szerint, valószínűleg azért, mert a halakban megtalálható omega-3 zsírsavak fogyasztása hozzájárulhat a jobb vérkeringéshez a fülben. "A belső fül vérkeringésének kiválónak kell lennie, ahhoz hogy megfeleljen a nagy energiaigénynek”. A tanulmány azonban, csak a nőket tárgyalja, ezért még nem tudni, hogy az omega-3 ugyanígy hat a férfiakra is.

Jól ismert, hogy az omega-3-ban gazdag étrend különösen előnyös a szívnek. Úgy tűnik a jó véráramlás fenntartása, a kulcs az egészséges szívhez és fülhöz.Forrás: http://www.topsante.com/