Egyetlen injekcióval véget lehet vetni az ekcéma okozta szenvedésnek
Az injekció megszünteti a betegek viszketését, így lehetővé teszi a bőrük gyógyulását és a nyugodt alvást.

A vakarózás egy ördögi kört indít el, és a betegeknek jelenleg szteroidos krémeket kell használniuk napi rendszerességgel. Minden ötödik gyermek szenved ekcémában, amely akár felnőttkorig is elhúzódhat.


Az ekcémás betegek bőrviszketését a vérben és a bőrben lévő egyik fehérje, az interleukin-31 (IL31) magas szintje okozza. Az injekció egy CIM331 nevű ellenanyagot tartalmaz, amely kötődik az IL31-hez, semlegesítve azt.


A hokkaidói Naika-Hifuka Klinikán Kita-Jo Kojinkai vezetésével, humán önkénteseken végzett kísérletben a betegek vagy injekciókat, vagy placebót kaptak. Az ekcémás betegekben a 0,0003 mg/testsúlykilogramm dózist kapottak állapota 24 százalékkal, a 3 mg/testsúlykilogramm dózist kapottaké pedig 33 százalékkal javult. A placebo csoport tagjai viszont csak kilenc százalékos javulást mutatott. Négy hét múlva a viszketés önértékelésen alapuló mértéke a CIM331 antitesttel kezelt személyek körében 45 illetve 50 százalékkal csökkent a dózistól függően, míg a placebo csoportban csak 20 százalékos javulásról számoltak be. Az injekciót kapott betegek ráadásul jobban is aludtak, ami csökkentette a szteroidos krémek alkalmazásának szükségességét.

Nina Goad, a Brit Bőrgyógyász Szövetség szakértője így nyilatkozott az eredményekkel kapcsolatban:


„Az ekcéma esetében ha sikerül megtörni a viszketés-vakarózás ördögi körét, az már fél siker. A viszketés nemcsak kellemetlen, hanem a vakarás ténylegesen súlyosbítja a betegséget. A viszketés visszaszorításával lehetővé tehetjük a bőr gyógyulását, segíthetünk a betegeknek a nyugodt alvásban, és abban, hogy visszanyerjék a kontrollt az életük felett.”


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 28 09:00:00/