Egyre több gyermek sérül meg játékok miatt
A játékok veszélyesek lehetnek a gyermekek számára. Egy tanulmány szerint a gyermekek kórházi tartózkodásának száma nött az Egyesült Államokban. A roller az egyik legkockázatosabb termék.

Közeleg a karácsony, és vele együtt a játék szezon a gyerekek örömére. Vagy sem. Egy amerikai tanulmány, a "Nationwide Gyermekkórház Baleseti Kutató Központja" (The Center for Injury Research and Policy (CIRP) of The Research Institute at Nationwide Children's Hospital, Ohio,USA), óva int a sérülésektől, balesetektől, amelyeket játékok okozhatnak.

 

A Clinical Pediatrics folyóiratban megjelent cikkből kiderül, hogy 1990 és 2011 között több mint 3 millió amerikai gyermeket kezeltek a sürgősségi osztályon játék okozta sérüléssel. A legtöbb baleset a kicsiket, az öt éven aluliakat érte.

Vajon a játékok váltak veszélyessé? Az elmúlt években, a játékokkal kapcsolatos sérülések aránya 40%-kal nőtt. Az Egyesült Államokban három percenként, vesznek fel a sürgősségire emiatt gyermekeket. A tanulmánynak nem az a célja, hogy megijessze a szülőket vagy lebeszélje a gyerekeket a játékról. "A gyermek munkája az, hogy játszik, és a játékok az eszközei," nyugtatja a kedélyeket Gary Smith, a tanulmány szerzője egy nyilatkozatában. Sokkal inkább a megelőzés, "Azt akarjuk, hogy a gyerekek felfedezzenek, kihívásokkal nézzenek szembe, és fejlődjenek az eszközök biztonságos használata közben."

A roller veszélye

A veszélyek életkoronként különböznek, emeli ki a tanulmány. Nagyobb a fulladás veszély 3 éves kor alatt, apró dolgok lenyelésének vagy belélegzésének kockázata 5 éves korig magasabb. Az 5-17 éves korosztályszámára, azt látjuk, egyre több balesetet okoz a roller (törések, ficamok).

Ebben az esetben a tanulmány ajánl néhány óvintézkedést:

  • térd-, kéz- és könyökvédők valamint  sisak viselése
  • síkfelületeken való rollerezés, távol az autóktól
  • 8 éves kor alatti gyermekek felnőtt felügyelettel
Forrás: www.topsante.com - Fotó: Dianne Yee (Flickr.com)
2014 DEC 02 14:10:59/