Elektromágneses impulzusokkal kezelhető a fülcsengés?
Kutatók kimutatták, hogy elektromágneses impulzusokkal enyhíthető a tinnitusz tüneteinek súlyossága.

A JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery szakfolyóiratban megjelent kutatásban az ismétlődő transzkraniális mágneses stimuláció (rTMS) alkalmazását vizsgálták, amelyet egy tekercs segítségével visznek át a beteg koponyájára.


„Nem gondoljuk, hogy az rTMS a jelenleg rendelkezésre álló, hatékony tinnitusz elleni kezelési stratégiák helyettesítéseként alkalmazható” – írták a tanulmány szerzői. „Az rTMS inkább a meglévő terápiák kiegészítéseként használható, valamint valós lehetőségként szolgálhat olyan betegek esetében, akik nem reagálnak kedvezően más kezelésekre.”


Fülcsengés (tinnitusz) esetében a beteg valós forrás nélkül hall csengő vagy zúgó hangot a fülében. A rendellenesség körülbelül minden ötödik embert érinti, és valamilyen alapbetegség, például időskori hallásvesztés vagy fülsérülések tünete lehet.


Jelenleg zajelnyomással, a tünetek súlyosságát csökkentő gyógyszerekkel, valamint az alapbetegség kezelésével küzdenek az orvosok a tinnitusz ellen. A fülcsengésben szenvedő betegek körülbelül 20 százaléka tartja állapotát „klinikailag szignifikánsnak”, amely negatív módon befolyásolja életminőségét. Rendkívül zavaró természetes miatt a kutatók évtizedek óta próbálnak új kezelési módokat kifejleszteni a betegségre.


Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a tinnituszos betegek nagyobb aktivitást tapasztalnak agyuk hallókérgében, mint a tünetektől nem szenvedő emberek. Az alacsony frekvenciájú rTMS közismerten csökkenti az agyi aktivitást a célzott agyi területeken, így szakértők felvetették, hogy lehetséges kezelési módszerként alkalmazható a tinnitusz ellen.


A hipotézis tesztelésére a portlandi Oregon Orvostudományi Egyetem munkatársai Robert L. Folmer vezetésével véletlenszerűen beosztott 70 tinnituszos beteget vagy aktív, vagy placebo rTMS kezelésre. Az eredmények azt mutatták, hogy az aktív rTMS kezelésben részesült betegek betegségük 31%-os csökkenését tapasztalták a kezelést követő 26. héten a kutatás elején mért fülcsengésükhöz képest. A placebo kezelésben részesült betegek ezzel szemben csak tüneteik 7%-os enyhülését tapasztalták.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 28 15:36:00/