Életeket menthet az új prosztatarák szűrővizsgálat
A kutatók olyan vizeletvizsgálatot dolgoztak ki a prosztatarák szűrésére, amely megmentheti a férfiakat az invazív vizsgálatoktól.  

A World Cancer Research Fund rákkutatási szervezet több mint 1,1 millió prosztatarákos esetet jegyeztek fel 2012-ben világszerte. Ez az összes rákos eset 8 százalékát, és a férfiakat érintő rákos esetek 15 százalékát teszi ki.


Az új teszt újszerű módon „kiszagolja” a daganatot a férfiak vizeletében. A Journal of Breath Research című szaklapban megjelent felfedezés olyan szűrővizsgálat kifejlesztésének reményével kecsegtet, amely már a kezdetektől pontos diagnózist képes adni a betegségről.


„Ha a szűrővizsgálat sikerrel szerepel a teljes orvosi kísérlet során, forradalmasíthatja a diagnosztizálást” – mondta Raj Prasad, a Southmead Kórház urológusa. „Még részletes biopszia esetén is fennáll a kockázata annak, hogy bizonyos esetekben nem sikerül kimutatni a prosztatadaganatot. Jelenleg a megnagyobbodott prosztata és a rendellenesen magas PSA-szint miatt javasolhatják a biopszia elvégzését, ha azt gyanítják, hogy daganat van jelen. Egy pontos vizeletvizsgálat azt jelentené, hogy sok férfin, akinek jelenleg át kell esnie prosztata biopszián, nem kellene végrehajtani az invazív eljárást.”


Az Odoreader nevű gázkromatográfiás érzékelőrendszer sikeresen azonosítani tudja az illékony vegyületek mintáit a vizeletben, és meg tudja határozni, melyek utalnak daganatra. A nemrég elvégzett kísérletben 155 férfit vizsgáltak. Közülük ötvennyolcnál mutattak ki prosztatadaganatot, huszonnégynél hólyagdaganatot, hetvenháromnál pedig gyenge vizeletsugarat daganat nélkül. A diagnózishoz a vizeletmintákat behelyezték az Odoreader eszközbe, és a Liverpooli Egyetem és a Nyugat-Angliai Egyetem kutatói által kidolgozott algoritmusok segítségével elemezték a mintákat.

A kutatók azt remélik, hogy ipari partnereik segítségével sikerül továbbfejleszteni az Odoreader eszközt, és végül úgy lehet majd felhasználni, ahogyan a leginkább szükséges: a betegágyaknál, az orvosi rendelőkben, a kórházakban, és az eszköz gyors, olcsó és pontos eredményekkel fog szolgálni.


Forrás: MTI - Foto: Pixabay
2016 ÁPR 23 12:00:00/