Elkészült a Merényi utcai pszichiátria hiányosságainak megszüntetésére az intézkedési terv
Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet (ESZSZK) a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központtal (ÁEEK) közösen összehangolt intézkedési tervet készített a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegén feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében 
A közleményben az alapvető jogok biztosának jelentésével kapcsolatban azt írták: a pszichiátriai osztály működését érintő szervezési, szabályozási intézkedések a lehető legrövidebb időn belül megvalósíthatók, az infrastrukturális hiányosságok elhárítása a szükséges forrás biztosítása után kezdődhet meg. 
Úgy fogalmaztak, a legnagyobb kihívást azok az ombudsmani ajánlások jelentik, amelyek az ellátó személyzet létszámának növelését célozzák, hiszen az egészségügyi ágazat kritikus emberierőforrás-helyzete alól nem kivétel az ellenőrzött szervezeti egység sem. 
Hozzátették: minden, a saját hatáskörükbe tartozó intézkedést megtettek és a továbbiakban is megtesznek a megfelelő orvosi és szakdolgozói létszám biztosítása érdekében, de kielégítő megoldást csak a megkezdett kormányzati intézkedések hozhatnak.
Jelezték, az ombudsmani jelentéssel kapcsolatos észrevételeit, állásfoglalását, valamint az intézkedési tervet mind az ÁEEK, mind az ESZSZK a rendelkezésre álló jogszabályi határidőn belül megküldi az alapvető jogok biztosának.
Az ESZSZK reméli, hogy a kórház és a fenntartó közös erőfeszítéseivel orvosolhatók a jelentésben kifogásolt problémák, javítva Budapest egyik legnagyobb kapacitású pszichiátriai és addiktológiai ellátó központjában a betegellátás színvonalát és a dolgozók munkakörülményeit - zárul a közlemény.
Az alapvető jogok biztosa júniusban készített jelentést az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház telephelyén, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumban tapasztalt helyzetről, majd tett ajánlásokat.
Székely László az ombudsmani hivatal honlapján olvasható jelentésében a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegének bezárására kérte az intézmény fenntartóját, az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi).
Az alapjogi biztos arra hívta fel a fenntartót, hogy addig is gondoskodjon az érintett pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek megfelelő ellátásáról, továbbá a centrum jogszabályi előírásoknak megfelelő ápolószemélyzeti létszámáról.
Az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI-vel azt közölte: vizsgálja az alapvető jogok biztosának jelentését az Országos Tisztifőorvosi Hivatal bevonásával, annak lezárulta után tudnak bővebb tájékoztatást adni.


Forrás: MTI - Fotó: Jan Bommes (Flickr.com)
2015 JÚL 30 22:56:35/