Elsősegély rovarcsípés esetén
Ha minden elővigyázatosság ellenére szúnyog, bögöly, vagy más rovar megcsípte önt vagy családtagját, fontos, hogy gyorsan reagáljon. A szúnyogcsípés általában ártalmatlan, ám gyerekek, vagy rovarcsípésre allergiások esetén akár életmentő is lehet, ha gyorsan cselekszik.

Hasznos, ha tudjuk, milyen rovar csípett meg bennünket, ezért nézzünk oda, ha érezzük a csípést, csak ezt követően hessegessük el az állatot. Bögölycsípés esetén semmiképp se üssük le a rovart vérszívás közben, csak söpörjük le a bőrünkről. Allergiások esetén különösen fontos információ, milyen rovarral van dolgunk. Akkor is hasznos azonban a rovar felismerése, ha nem vagyunk allergiásak, mert másmilyen kezelést kell alkalmazni egy kullancscsípés után, mint egy bögölycsípés esetén.

 

Ha egy gyereket csípett meg rovar, az első teendő, hogy lenyugtassuk a kicsit, mert az esetükben általában nagyobb az ijedtség és a sokk, mint maga a csípés okozta fájdalom. Ezután kérje meg a gyereket, hogy próbálja meg elmesélni, hogy nézett ki a rovar, illetve hogy egy vagy több csípést is érzett-e. Ezek az információk fontosak, hogy egy esetleg veszélyes rovarcsípés után mihamarabb meg tudja kezdeni a helyes kezelést.

Ha nem tudja, milyen rovar csípte meg, akkor is számos hatásos módszer mellett dönthet.

 

A csípés helyének hűtése a legegyszerűbb kezelés, emellett számos házi praktikát is ismerünk a panaszok enyhítésére. A gyulladás enyhítése érdekében pár percre helyezzen egy félbevágott hagymát a csípésre. Hasonló hatású a teafaolaj: pár cseppet csepegtessen egy vattapamacsra, amit aztán helyezzen a csípésre. A viszketés és a duzzanat enyhítése érdekében használhat citromhéjat vagy citromolajat is, a viszketés ellen hatásos a levendulaolaj is. Ha biztosan felismeri, szedhet az ösvény mentén lándzsás útifüvet. Dörzsölje szét a leveleit, és a levét vagy a keletkező masszát kenje a csípésre, azonnal enyhíti a viszketést és megelőzi a duzzanatot.

Talán gyerekkorából még emlékszik egy kissé szokatlan módszerre: szívja ki a csípést, de a rovarmérget azonnal köpje ki! Ezt a módszert allergiásoknak azonban semmiképp sem ajánljuk. A rovarmérget a bőrből egy speciális vákuumpumpa segítségével is el lehet távolítani.

Ha a csípés helye begyullad, vagy erősen viszket, borogatás is enyhítheti a kellemetlen tüneteket. A túrós borogatás hosszú ideig gyulladáscsökkentő és hűsítő hatást fest ki. Kenjen túrót egy papírra vagy konyharuhára, és fektesse a csípés helyére, amíg a túró meg nem szárad. Szükség esetén ezt többször is megismételheti. Hasonló hatása van az iszap- vagy agyagos borogatásnak is.


Forrás: www.ratgeber-insektenstiche.de - Fotó: Thomas Bresson (Flickr.com)
2015 JÚL 09 22:44:00/