Érdekességek az UV-fényterápiáról
A fény fontos a szevezetünk számára, és a gyógyászatban is használják gyógyító hatása miatt, fényterápiával támogatható például a bőrgyulladások, a pikkelysömör, vagy napallergia kezelése.

Az UV-sugárzás nélkülözhetetlen a szervezet számára, azonban csak mértékkel. Serkenti a D-vitamin termelést és enyhítheti a gyulladásokat, emellett javítja a közérzetet.

Az UV-fénnyel történő besugárzás hasonló hatást gyakorol a bőrre, mint egy tengerparton vagy a hegyekben töltött nyaralás, mert az UV-sugarak csökkentik a gyulladásokat. Gátolják az immunrendszer bizonyos sejtjeit, enyhítik a viszketést, és így elősegítik a bőr gyógyulását. Az ultraibolya fény különösen az ekcéma és a pikkelysömör kezelésében hatékony.


UVA-fényterápia

Az UVA-sugarak a bőr mélyebb rétegeit is megváltoztathatják, pigmentképzésre stimulálja a bőrt, ami a bőr barnulását eredményezi.


UVB-fényterápia

A rövid hullámhosszú, és az UVA-sugaraknál erősebb UVB-sugárzás csak a bőr felső rétegébe, a felhámba tud behatolni, viszketés csökkentésében lehet segítségünkre. A mellékhatások elkerülése érdekében az alkalmazott dózisok kisebbek és a kezelés ideje lényegesen rövidebb.


UVA-UVB kombinált fényterápia

Kombinált fényterápia esetén UVA és UVB-sugárzást is használnak, például az ekcéma vagy a pikkelysömör kezelése során. Mivel a kétféle fény erősíti egymás hatását, a kezelés elején nagyon alacsony szintre állítják be az UVA és UVB-sugárzást, amit fokozatosan, óvatosan növelnek.


A fényterápia esetében a pontos fénydózis és a kezelés időtartamának meghatározása a bőrgyógyász szakorvos feladata, melyhez figyelembe veszi, milyen bőrbetegségről van szó, és milyen típusú a beteg bőre. Általában legalább néhány hetes fényterápiás kezelés javasolt. Általánosságban igaz, hogy minél inkább csak a bőr felszínét érinti a betegség, annál rövidebb hullámhosszú fényt alkalmaznak a kezelés során. Mivel az UV-fény szárítja a bőrt, fontos a terápia alatt a bőr hidratálása.

A fényterápia fő hátránya, hogy a kezelés elején általában heti 2-3 alkalommal is el kell látogatni a bőrgyógyász rendelőjébe, valamint a kezelés több hétig is eltarthat.


Fontos tudni, hogy a fényterápia mellékhatásokkal is járhat. A nagy dózisú UV-sugárzás megtámadja a bőrsejteket. Az UVB-sugárzás hatására a bőr lebarnul, azaz hasonló hatással járhat a kezelés, ami azonban roncsolhatja a sejtek örökítőanyagát. Egy leégéshez hasonlóan kivörösödhet vagy akár felhólyagosodhat a bőr. Túl erős vagy túl hosszú besugárzás esetén a bőr már nem tudja saját maga ezt a roncsolást meggyógyítani.


A fényterápia előtt fontos tudni:

  • A kezelés nem alkalmas azoknak, akik túlérzékenyek az UV-sugarakra.
  • Gyerekek esetében csak valóban indokolt esetben, és fokozott óvatossággal alkalmazható.
  • A fényterápia tartama alatt ne szabad olyan gyógyszereket szedni, amelyek a bőrt fényérzékennyé teszik.
  • A kezelés alatt védőszemüveget kell viselni.
  • Könyv a kezelés alatt mindig könnyű védőszemüveg!
  • Minden esetben bőrgyógysz szakorvos állapítsa meg, hogy Ön panaszai esetén alkalmazható-e UV fényterápia, a kezeléseket is bőrgyógyász végezze.
  • A szoláriumlátogatás nem egyenértékű az orvosi célú fényterápiával.


Forrás: www.hautinfo.at - fotó: Peter Shanks (flickr.com)