Étel allergia: prebiotikum, mint reménysugár
Az ételallergiák gyakran már gyermekkorban megjelennek. Az adott étel elkerülésén kívül jelenleg nincsen más gyógymód. Az utóbbi években több tanulmány is készült a mikrobióták szerepéről ezen a területen. A terhesség és a szoptatás alatt bevitt prebiotikumok hatékony megoldást jelenthetnek, hogy csökkentésék az allergia kialakulásának kockázatát a gyermekeknél. Az egereken végzett kísérletek reménykeltők.

 Dr. Marie Bodinier INRA Nantes kutatásai során prebiotikumot adtak vemhes és szoptatós egereknek. A kicsinyek 6 hetes korában (fiatal felnőtt) búza allergiát indukáltak egerekben. Ezeken az egereken végzett elemzések kimutatták bizonyos allergia markerek egyértelmű csökkenését.

"A perinatális időszak egy ablak, amelyen keresztül növelni lehet az immunológiai toleranciát, a mikrobióták beágyazásával és a nyálkahártya-barrier erősítésével ", mondja Marie Bodinier.

A prebiotikumok cukrok, amelyek olyan élelmiszerekben találhatók, mint például a cikória, az articsóka és a fokhagyma. Emésztetlenül, serkentik a mikrobiótát a jó baktériumok kiválasztásával, amelyek hatással vannak a bél immunrendszerére. Ily módon irányítva a szervezetet a tolerancia felé. Ők is megerősítik a nyálkahártya-barriert. Egy kérdés marad: mindez segít-e abban, hogy az allergia ne alakuljon ki az emberben?

Két, terhes nőkön végzett kísérlet 2016-ban

Két, terhes nőkön végzett kutatásra kerül sor a következő évben, egy franciára és egy ausztrálra. Eredményeik a megelőzésben segíthetnek a veszélyeztetett családoknál. Remény sok gyermek számára. Az élelmiszer-allergia, Európa népességének 1%-át érinti. 


Forrás: destinationsante.com - Fotó: Whatsername? (Flickr.com)
2015 DEC 01 13:40:28/