Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti: Brüsszel, 2019. április 26., péntek (MTI) - Miközben az Európai Unió polgárainak túlnyomó többsége hatékony eszköznek tartja a védőoltásokat a fertőző betegségek megelőzésére, aggasztóan magas azok aránya, akik készpénznek vesznek bizonyos tévhiteket a témával kapcsolatosan - derült ki a legfrissebb uniós közvélemény-kutatásból (Eurobarometer).

 A Brüsszelben pénteken közzétett felmérés szerint az európaiak nagyjából fele kapott oltást az elmúlt öt évben, és a nagy többség (79 százalék) bizalommal fordul az egészségügyi szakemberekhez, hogy ezekről tájékozódjon. Mintegy 88 százalék egyetért azzal a megállapítással, hogy a védőoltások fontosak maguk és mások védelmében, 85 százalék hatékony eszköznek tartja a módszert a fertőző betegségek megelőzésére.
    Eközben ugyanakkor az uniós polgárok 48 százaléka - helytelenül - úgy véli, hogy a védőoltások gyakran súlyos mellékhatásokkal járhatnak, 38 százalékuk pedig azt gondolja, hogy kiválthatják azokat a betegségeket, amelyek ellen védelmet lennének hivatottak nyújtani.
    Előbbi válaszadók aránya tizenhat, utóbbiaké pedig egy uniós tagállamban haladja meg az 50 százalékot, míg Magyarországon 45, illetve 38 százalék.
    "A +nyájimmunitás+ létfontosságú, különösen azok számára, akiknek sérült az immunrendszere, és akiket ezért nem lehet beoltani. Így itt az ideje, hogy felemeljük szavunkat a félretájékoztatás ellen" - hangoztatta Jyrki Katainen, az Európai Bizottság egyik alelnöke.
    Kiemelte, hogy az utóbbi időben csökkent az átoltottsági arány a kontinensen, ami közegészségügyi és biztonsági kockázatot jelent, egyre gyakoribb a védőoltással megelőzhető járványok kitörése.
    "Az elmúlt két évszázad egyértelműen igazolta az oltások hatásosságát. Ez nem pusztán vélemény, hanem tény" - fogalmazott.
    Katainen rámutatott, noha sokan közösségi szintű koordinációt szeretnének, az EU-nak nincsen jogköre eljárni az ügyben, ahhoz szerződésmódosításra lenne szükség, addig is az önkéntes együttműködést kell előmozdítani a tagállamok között.

MTI

2019 MÁJ 01 06:28:00/