Férfi akné
Mitesszerek, pattanások, csomók, ciszták, bőrpír, a férfiak bőre is néha (gyakran) problémás. Serdülő-vagy felnőttkorban, az akné mindig kínos, akár maradandó károsodást okozhat.

Mit kell tudni a férfiak pattanásairól és mit tehetünk ellenük?

Mi okozza a pattanásokat?

A pattanás a faggyú fokozott kiválasztódásához kapcsolódik.

Ez a felesleges faggyú eltömítheti a bőr pórusait, csapdába ejtve mindenféle elemet, mint például az elhalt bőr törmelék és a baktériumok. Így alakulnak ki a fekete pöttyök, mitesszereket, míg a baktériumok szaporodása gyulladásos reakciót vált ki és pattanásokat okoz. Méretüktől és mélységüktől függően csomók vagy akár még ciszták is kialakulhatnak.

Miért gyártunk túl sok faggyút?

Az örökletesség az oka: a zsíros bőr hajlamosabb a pattanásokra. Hasonlóképpen, növeli az akné kialakulásának kockázatát, ha a szülőnek is aknés a bőre vagy aknés volt.

A faggyú összetételét a hormonok szabályozzák, konkrétan az androgén, amelyek férfi hormonok, de a nők is termelnek kisebb mennyiségben. Ez a hormonális tényező magyarázza, a serdülőkorúak aknés problémáit és pattanásait, valamint a férfi és női különbségeket a bőr ezen állapotánál.

Akné: különbségek férfiaknál és nőknél

A serdülőkorban, a fiúk és lányok egyaránt közel 80%-át érinti a többé-kevésbé súlyos akné. Leggyakrabban, az első pattanások 11 és 15 év között jelennek meg, elsősorban a homlokon az orron, az arcon és az állon vagy a mellkason, a hát felső részén valamint a fiúk karján. A pubertás kor után, a nagy hormonális változások végén, az akné fokozatosan önmagától eltűnik. Előfordulhat azonban, hogy felnőttkorban továbbra is fennáll, ill. később újra megjelennek az élet bizonyos időpontjaiban.

Felnőttkorban, a nőket gyakrabban érinti, hirtelen fellángolás formájában a havi hormonális változásokra reagál. A fogamzásgátlók szedése is befolyásolja az akné fejlődését, mint a terhesség és a menopauza.

4 akné elleni tipp férfiaknak (is):

  • Minden nap tisztítsa meg bőrét szappannal és vízzel, vagy ideális esetben aknéra hajlamos bőrre kifejlesztett termékkel.
  • Radírozza bőrét körülbelül kétszer egy héten, radírozza le bőrét. Ezek a gélek vagy krémek, amelyek apró szemcséket tartalmaznak, segítenek eltávolítani az elhalt sejteket, a szennyeződéseket és pórusokat is felszabadítja. Ugyancsak segítenek a benőtt szőrszálak elleni küzdelemben.
  • Hidratálás! Egyes kozmetikumok (krémek, szappanok, smink ...), a textúrájuk vagy összetételük miatt hozzájárulhatnak a pórusok eltömődéséhez. Ne habozzon váltani! Kérdezze meg gyógyszerészét a használható termékekről, amelyeknek nincs kedvezőtlen hatása. Naponta alkalmazzon férfiak számára készített hidratálót.
  • Álcázás! Amikor jelen vannak a pattanások, akkor mindig el lehet őket fedni. Egy kis csipetnyi korrekciós krémmel vagy korrekciós tollal hatékonyan el lehet rejteni a tökéletlenségeket és a pattanásokat.


Forrás: www.e-sante.fr - Fotó: Jason Rogers (Flcikr.com)