Fitoösztrogének és a rezveratrol
A fitoösztrogéneknek két fő típusa ismert az izoflavonok és a lignánok. Izoflavonok a szójababban, a csicseriborsóban és más hüvelyesekben találhatók meg, lignánok pedig a teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben és gyümölcsökben.

Struktúrája hasonlít az egyik női nemi hormon, az ösztradioléhoz. A fitoösztrogénok szelektív ösztrogén receptor modulátorként viselkednek, képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan, a szervezet ösztrogén receptoraihoz kötődni és ott hatást kiváltani.

Poloskavész (Cimicifuga racemosa). Az Egyesült Államok északkeleti részének őserdeiben honos, a boglárkafélék családjába tartozó lágyszárú növény. A növény kivonata több biológiai hatású összetevőt is tartalmaz, melyek a klimax kezelésében is hatékonynak bizonyultak. Ilyenek a triterpén-glükozidok, és az izoflavonok. Cimicifuga racemosával végzett nemzetközi klinikai vizsgálatok is tanúsítják, hogy a gyógynövény mérsékli a hőhullámokat, a fejfájást, a depressziót és az izzadást.

Rezveratrol

A szőlő héjában és magjaiban található antioxidáns, a rezveratrol nevű anyag. A gyümölcsök, termések héjában a héj második, harmadik sorában fordul elő. Megtalálható vörös szőlőben, vörösborban magban, kocsányban. A rezveratrolnak a szívbetegség megelőzésében, a gyulladások csökkentésében éppúgy szerepe lehet, mint a rák megelőzésében vagy a hormonpótlásban.

Jelentős mennyiségben tartalmaz rezveratrolt a kakaó, az étcsokoládé és a mogyoró is.

A Rezveratról felhasználása:

A Rezveratrol vérhígító tulajdonságú: Meggátolja, hogy az egyes vérlemezkék összetapadjanak, és így vérrög képződjön az erekben.

Az erek meszesedését is gátolja. Csökkenti ugyanis a „rossz” koleszterin, azaz az LDL-koleszterin oxidációját. Ez (is) felelős az erek falára felrakódó, azokat szűkítő és a keringést akadályozó plakkokért, s az érfalak rugalmatlanná válásáért.

Rákmegelőző: A Rezveratrol minimális szintre csökkenti például a DNS mutációk mennyiségét és gátolja a szabadgyökök oxidációját. (Az oxidáció hatására alakul át az egészséges sejt tumorossá.) Képes beindítani a rákos sejtek önpusztítását is: a folyamat során a daganatos sejtek szétesnek, és a falósejtek „kitakarítják” őket a szervezetből.

Meggátolja  a rákos sejtek szaporodását: képes meggátolni a rákos sejteket tápláló erek kialakulását, így vágva el a tumort a tápanyag-utánpótlástól.

Mint egy hormon, pótolja az ösztrogént: A Rezveratrol egyik különleges tulajdonsága, hogy képes a szervezetben az ösztrogén-receptorokhoz kapcsolódni, és ösztrogénként viselkedni! Így természetes ösztrogénhiányos állapotokban – például menopauza idején, egyes nőgyógyászati betegségek esetén, fenyegető oszteoporózisnál (csontritkulás) – a mérsékelt vörösbor-fogyasztást is magában foglaló étrendet hatásosnak tartják a kutatók. 


2014 JÚL 07 17:06:00/