Fogamzásgátlóval nyaralni - tippek hőség és időeltolódás esetére
A legtöbb gyógyszer csomagolásán fel van tüntetve, hogy nem szabad 25 fok felett tárolni - ami itthon általában könnyen megoldható. Mi a helyzet azonban akkor, ha egy messzi, déli országban nyaralunk? A másik lehetséges probléma: mit kell tenni akkor, ha rosszul leszünk, és hányni kell? És egyébként is, ha egy távoli időzónában nyaraunk, tényleg fel kell kelni az éjszaka közepén beszedni a fogamzásgátlót? Tippjeink és trükkjeink segíthetnek.

Mi a helyzet azonban akkor, ha egy messzi, déli országban nyaralunk? A másik lehetséges probléma: mit kell tenni akkor, ha rosszul leszünk, és hányni kell? És egyébként is, ha egy távoli időzónában nyaraunk, tényleg fel kell kelni az éjszaka közepén beszedni a fogamzásgátlót? Tippjeink és trükkjeink segíthetnek:

  • Nem gond, ha a fogamzásgátlót egy hétig a megszokottnál pár fokkal melegebb környezetben tartjuk, ám egy hosszabb utazás, jelentősen forróbb tájakon már bizony problémát jelenthet. Amit semmiképp se tegyen: még egy fél órára se hagyja a fogamzásgátlót az autó műszerfalán (bekapcsolt szellőzés vagy légkondi mellett sem), mert az ottani hőség árthat a gyógyszereknek.
  • Használja a hűtőszekrényt vagy a hűtőtáskát! Ha szállodában nyaral, a szobában valószínűleg minibárt, így hűtőt is talál - nagy hőség esetén itt tárolhatja a fogamzásgátlót. Kirándulás, sátorozás esetén pedig a hűtőtáska a tabletták legjobb helye. Ha nincs más választása, helyezze a pirulákat egy táskába az autó lábterébe.
  • Ha utazáskor rosszul szokott lenni, vagy más okból hánynia kellett 4 órával a tabletta beszedése után, fennáll annak a veszélye, hogy csökken a fogamzásgátló hatása. Ebben az esetben egy újabb tablettát be kell venni, ha már elmúlt a rosszullét.
  • Ha mini tablettát szed, különösen fontos, hogy lehetőleg minen nap azonos időpontban szedje be a fogamzásgátlót, az időeltolódás ellenére is.
  • Nem kell az éjszaka közepén felkelnie , ha a legutóbbi fogamzásgátló beszedése után 12 órával egy újabbat szed be. Ezt követően ismét minden 24 órában kell a fogamzásgátlót beszednie.


Forrás: www.frauenaerzte-im-netz.de - fotó: Paille (flickr.com)