Földimogyoró allergia: születés előtt kell kezelni
Hiedelmeinkkel ellentétben a terhes nőknek nem szabad megtiltani a mogyoró (vagy dió) evést. Azzal, hogy a magzatot már a terhesség ideje alatt kitesszük az allergéneknek, csökkentjük a későbbi allergiás reakciók kialakulásának esélyét.

Viselkedjen rendesen a mogyoró!

2013 elején megtudtuk, hogy van esély a mogyoró-allergiások gyógyítására, míg 2014 elején egy új megelőző kezelés reménye csillan fel.  Az eredményeket a Dr. Lindsay Frazier (Dana-Farber Children’a Cancer Center, Boston) vezette kutatócsoport mutatta be a Jama Pediatrics szaklap honlapján.

Az aperitívtől a hamburgerig

Csak a mogyoróra allergiások tudják, hogy a mogyoró mennyire jelen van a mindennapokban. A mexikói származású magot sokrétűen használják az élelmiszeriparban: olaj, margarin, mogyoróvaj készül belőle, és persze mogyoró liszt, amelyet a keksz gyártás során is használnak.
Számos élelmiszer összetevői között is megtaláljuk: hamburgerben és húshelyettesítő termékekben (USA), tejben (India), müzlikben és zabpelyhekben, levesekben, készételekben és süteményekben. Megtalálható egyes műanyagokban, ragasztókban, de samponban és szappanban is.

Meglepő eredmény

A világ népességének kb. 1%-a allergiás a mogyoróra, ám ez az arány az utóbbi időben jelentősen növekedett, főképp a gyermekeknél. Úgy tűnt, hogy a mogyoró bármely formájának fogyasztása a terhesség alatt megsokszorozza az esélyét annak, hogy később a mogyoró allergiás reakciót váltson ki a gyermekből.
Fenti vélekedést azonban alapjaiban kérdőjelezi meg  a Jama Pediatrics-ban publikált cikk.
A Nurses' Health Study II elsnevezésű kutatásban - amelynek során 8205 édesanyát és gyermekét vizsgálták meg - az anyák nagy mennyiségű adatot osztottak meg a terhesség alatti és utáni étkezési szokásaikról. A vizsgálatok a gyermekeknél összesen 308 esetben tártak fel allergiát, amelyből 140 bizonyult mogyoró (vagy dió) allergiának. Az adatok elemzése után kiderült, hogy azok a gyerekek, akik édesanyja hetente legalább öt alkalommal fogyasztott mogyorót vagy diót, a legkisebb eséllyel válnak allergiássá.

Az amerikaimogyoró és a dió ajánlott

Azonban óvatosnak kell lennünk, hiszen a kutatás nem tárt fel ok-okozati összefüggést, ugyanakkor igazolta, hogy a születés előtti találkozás az allergénekkel növeli az esélyt a toleranciára és csökkenti az allergia kialakulásának veszélyét. Tehát a nem allergiás anyáknak nem kell elkerülniük a mogyorót a terhességük ideje alatt és a szoptatáskor.

Ugyanennek a szaklapnak egy másik számában Prof. Ruchi S. Gupta (Feinberg School, Northwestern University, Chicago) kiemelte, hogy ezek az új adatok megerősítik, hogy a terhes nőknek nem kell a terhesség ideje alatt korlátozniuk az étkezéseket. Ami az allergiás nőket illeti, az ő táplálkozásuknak is a lehető legváltozatosabbnak kell lennie. Ne feledjük, a dió és a földimogyoró proteinben és folsavban gazdag, amelyek szükségesek a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésére.

Lehetséges a megelőzés

Az Academy of Pediatrics (USA) vezetői 2000-ben jóváhagyott ajánlása szerint tanácsos volt, hogy az allergén élelmiszereket a terhes nők és a három éven aluli kisgyermekek kerüljék. A gondolat egyszerű volt: megfelelő mennyiségű tudományos adat hiányában minimalizálni kellett az allergénekkel való találkozást.
Az allergiás tünetek megnövekedésével azonban az Academy of Pediatrics 2008-ban fenti tanácsát visszavonta. Az új adatok, amelyek alapján az allergénekkel való korai megismerkedést ajánlják az allergia megelőzésének egy új és érdekes perspektíváját tárják fel.


2014 AUG 12 21:44:47/