Folyadékbevitel hőség esetén:
Inkontinencia esetén sem szabad az elegendő folyadékról megfeledkezni! 

Végre itt a nyár, és a hőségben a szokásosnál is szomjasabbak lehetünk. A szomjúság a testünk fontos figyelmeztetése, hogy az izzadással elveszített folyadékot pótolni kell, ellenkező esetben az egészségünket veszélyeztethetjük. Azonban sok, inkontinenciában szenvedő beteg tudatosan nem ügyel a szomjúságérzetre. Attól tartva, hogy gyakrabban kell majd a mosdót felkeresni, inkább eltekintenek a kellő folyadékpótlástól.

Ez azonban nem helyes: a német Infozentrum Inkontinenz szerint a folyadékhiány még súlyosbíthatja is az inkontinenciát és további kellemetlen panaszokhoz vezethet. Egyrészt növekedhet a vizelet maró hatása, ha nem biztosított a vesék kellő átöblítése. Ez viszont irritálhatja a húgyhólyagot, és fokozhatja a vizelési ingert, másrészt a hólyag mérete is csökkenhet, ha tartósan túl keveset iszunk, ezzel ördögi körbe kerülhetünk.

A szakértők minden érintettnek a bőséges folyadékbevitelt ajánlják, ami forró nyári napokon jelentősen meghaladhatja az év hűvösebb napjain megszokott mennyiséget. Napi 2 liter folyadék elfogyasztása mindenképp javasolt, lehetőleg a nap folyamán egyenletesen elosztva. A szakértők víz vagy gyógynövénytea fogyasztását ajánlják; kerüljük azonban a koffeint és az alkoholt, és érdemes a szénsavas és cukros üdítőitalokról is lemondani. Napi egy-egy kávét azért megengedhetünk magunknak.

Bár az idősebb emberek számára a nagy melegben különösen fontos lenne a megfelelő folyadékbevitel, a tapasztalat azt mutatja, hogy számukra ez gyakran problémát jelent. Kevesen szeretnek erről naplót vezetni, ám nem mindenki emlékszik arra, mikor ivott utoljára. Ilyen esetben lehet hasznos a következő trükk: reggel készítsünk ki a konyhába 6-8 tiszta vizespoharat. Amikor csak a konyhában járunk, fogjuk az egyik poharat, töltsük meg vízzel, igyuk meg a vizet, majd a kiürült poharat fordítsuk a csöpögtetőre. Így könnyedén követhető, mennyi vizet ivott a nap folyamán, és még mennyi folyadékot szükséges meginnia.

Forrás: www.infozentrum-inkontinenz.de - Fotó: Kanko* (Flickr.com)