Fújjon fel egy léggömböt, hogy elfejthesse a füldugulást
Gyermeke füle bedugult? Az orrán keresztül fújjon egy lufiba. A komoly trükköt brit kutatók súgták.

Orral fújni egy léggömböt. A trükk nevetségesnek tűnhet, azonban komolyan segít megszüntetni a füldugulását.

Gyakran megfigyelhető a gyermekeknél, a fülekdugulás, ennek számos oka lehet, mint a fülzsír lerakódás a fülben.

Eredhet a folyadék felhalmozódásától a fülkürtben, amely náthához vagy fülgyulladáshoz vezethet.

Dr. Iam Williamson, az Egyesült Államokbeli University of Southampton kutatóorvosa, felfedezte, hogy ha orron keresztül fújunk bele egy léggömbbe, az csökkenti a fület eltömítő folyadék felhalmozódást. Ez a módszer megkönnyíti az orrüreg és a fül közötti átjárást a levegőnek.

A kanadai Medical Association Journal szakfolyóirat számolt be a kísérletről, amelyet 320 4 és 11 év közötti gyermeken végeztek el. A kísérleti alanyok mind füldugulástól és hallási problémákkal szenvedtek.

A fiatal betegek egy hónapon keresztül naponta háromszor, fújtak az orrukkal egy speciális léggömbbe. Eredmény egy hónappal később: a gyermekek közel 47%-ának már nem volt bedugulva a füle, 36%-kal szemben a kontroll csoportban, akik nem fújtak lufiba.

Dr. Williamson azt mondja, hogy a technika nem új, és már sok orvos használja. Azonban, ez az első tanulmány, amely megerősíti a hatékonyságát egy relatíve nagyobb léptékben.

„Kicsit szokatlanul hangzik,” ismeri el a BBC-nek. De a kutató mindenkit biztosít arról, hogy ez az eszköz működik, és szélesebb körben kell használni. „Biztosak vagyunk, az eredményeinkben és [ez a technika] egy nagyon jó módszernek tűnik, hogy javítsa a tüneteket és a betegek életminőségét, valamint csökkentse az orvosi kezelések szükségességét.”


Forrás: topsante.com - Fotó: Mr. Theklan (Flickr.com)