Füldugóval megelőzhető a halláskárosodás a hangos koncerteken
Újabb kutatás támasztotta alá a józan ésszel is nyilvánvalónak tűnő elképzelést: a füldugó segít megakadályozni a hangos koncertek után előforduló ideiglenes halláskárosodást.

Az egyik kutató szerint valószínűleg sok időbe fog telni, mire a fiatalokat rá lehet venni a füldugó használatára, a hallásukra leselkedő veszély azonban valós.


Miközben egyre többen használnak MP3 lejátszót, és egyre hangosabbak a mozik, a koncertek és a sportesemények, az orvosoknak proaktív szerepet kell vállalniuk a potenciális halláskárosodás-járvány megelőzésében – mondta Dr. David Hiltzik, a New York-i Staten Island Egyetemi Kórház fül-orr-gégészeti intézetének igazgatója.


JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery című szaklap április 7-i számában megjelent tanulmányban a kutatók azt írják, hogy a szövetségi adatok szerint 1988. óta 31 százalékkal nőtt a halláskárosodástól szenvedő amerikai kamaszok száma. Ennek a trendnek az egyik fő oka a koncerteken, fesztiválokon és klubokban hallható rendkívül hangos zene.


Az új kutatás során 51 huszonhét év átlagéletkorú személyt vizsgáltak, akik egy 4,5 órás szabadtéri zenei fesztiválon vettek részt. A résztvevők felét véletlenszerűen felkérték arra, hogy viseljenek füldugót. A fesztiválon az átlagos zajszint 100 decibel volt, ami már köztudottan veszélyezteti a hallást.


A fesztivált követően a füldugó nélkül fesztiválozó alanyok 42 százalékában mutattak ki átmeneti halláskárosodást, a füldugót viselők körében azonban ez az arány csak 8 százalék volt. Ezen kívül a koncert utáni fülzúgás (tinnitusz) aránya a füldugót nem viselőknél 40 százalék, a füldugósok körében pedig mindössze 12 százalék volt.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 22 09:15:00/