Gáztűzhely és gyermekkori asztma
A gáztűzhellyel rendelkező családoknak fokozott figyelmet kéne fordítaniuk arra, hogy a tűzhely használatakor megfelelően szellőzzön a lakás, egy új tanulmány ugyanis azt mutatja, kapcsolatba hozható egymással a gáztűzhely, a szellőztetés, az asztma és tünetei, illetve a krónikus hörghurut. 

"Azokban az otthonokban, ahol a gáztűzhelyet szellőztetés nélkül használják, az asztma és a zihálás sokkal többször jelentkezik" - mondta el a tanulmány egyik szerzője. Bár a kutatók nem tudták igazolni, hogy a gáztűzhely szellőzés nélküli használata képes lenne légzőszervi problémákhoz vezetni, eredményeik egyértelmű összefüggést mutatnak a két dolog között. Azoknál a gyerekeknél, akiknek a szülei gondoskodtak a szellőzésről, 32%-kal ritkábban alakult ki asztma, és 39%-kal ritkábban zihálás.

 

A vizsgálat során a résztvevő családok egy része arról számolt be, hogy fűtésre is használják a gáztűzhelyet, gázkályhát. Az ilyen családokat ezért külön is megvizsgálták, a kutatók pedig megállapították, hogy ebben az esetben a szellőztetés hiányában 44%-kal valószínűbb az asztma megjelenése.

 

Figyeljen gyermeke egészségére, ne tegye ki őt felesleges kockázatnak! 


Forrás: sciencedaily.com
2014 OKT 01 00:33:47/