A ginszenget évezredek óta termesztik Koreában, Kínában és Japánban, ahol különösen nagyra értékelik, hogy képes a legkülönbözőbb betegségeket kezelni. A világ többi része nem maradt érzéketlen e természetes gyógymód előnyeire.
Minden a gyökérben rejlik
A „ginszeng” szó a mandarin nyelvből származik, Kínában a helyiek általában „ember-növénynek” hívják. Ez a név a ginszeng gyökér megjelenésére utal, ami emberi alakra emlékeztet.
Éppen a gyökere az, ami a hatóanyagokat tartalmazza.
Különféle ginszengek léteznek, eredetük szerint csoportosítják őket. Megkülönböztetik, a koreai vörös és fehér ginszenget, a kínai ginszenget valamint a japán ginszenget. Más fajokat termesztenek Európában vagy Észak-Amerikában, ahol a növény nagyra értékelt, de úgy gondolják, hogy kevésbé hatékonyak, mint az észak-kelet Ázsiában betakarított gyökerek.
A "csodaszer"
A ginszengnek számos erényt tulajdonítanak, ezért kapta a "csodaszer" becenevet.
Többek között az a hatása, hogy növeli a fizikai erőt.
Azt is megfigyelték, hogy hat a vérerek összehúzódására és tágulására, így jó hatással van a vérkeringésre.
Ezen kívül, a ginszeng segít leküzdeni a fáradtságot és elősegíti a szervezet regenerálódását, ez megmagyarázza miért volt, egy időben nagy sikere a sportolók körében.
A ginszeng segítséget nyújt a felépülés idején és serkenti az immunrendszerünket.
A ginszeng fő hatóanyaga a ginsenozid, aminek gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonsága bizonyított.
A pszichikai és idegi síkon is ismert a ginszeng hatékonysága. Stressz és szellemi kimerültség ellen is ajánlott a ginszeng, valamint van az a képessége, hogy fokozza a koncentrációt, a memóriát és az intellektuális aktivitást.
Ázsiában, afrodiziákum hatást is tulajdonítanak az ember-növénynek.