Hajat mosni vagy nem mosni?
Egy új szépségtrend a kevesebb több elvét hangsúlyozva azt hirdeti, hogy minél ritkábban mosunk hajat, annál jobb. Többek közt Kim Kardashian is leállt a sűrű hajmosással, de vajon van igazság mindezek mögött, vagy csak egy újabb divathóbortról van szó?

Dr. Angela Lamb, a New York-i Westside Mount Sinai Bőrgyógyászati Központ szakembere szerint mindez nagyban függ attól, kinek milyen típusú haja van, hiszen ahogy minden hajtípusnak más sampon való, úgy a mosás gyakorisága is változó lehet.


A „no-poo”- azaz samponmentes mozgalom hívei olyan szerekkel tisztítják a hajukat, melyek semmilyen kemikáliát nem tartalmaznak, például szódabikarbónával, hidratálásra pedig almaecetet használnak, és egyre több New York-i hajszalonban is átálltak erre a módszerre.


Amint azt Lamb elmagyarázta, a haj fehérjéből áll, és minden egyes hajszál gyökerénél van egy olajmirigy. Az ebből a mirigyből termelődő olaj fedi be a hajszálat és védi meg attól, hogy törékennyé váljon. A samponmentesség elméletének hátterében éppen az a gondolat áll, hogy ettől a természetes védőrétegtől nem szabad megfosztani a hajat, és ha nem használunk semmilyen hajápoló vagy hajformázó szert, akkor lényegében nincs is szükség hajmosásra.


Más vélemények szerint ugyanakkor a fejbőrnek igenis szüksége van arra, hogy időnként megtisztítsák, hiszen a környezeti ártalmaktól – kosztól, portól – nem tudunk megmenekülni, így aki teljesen kiiktatja a tisztítószerek alkalmazását a haján, annak a fejbőrén gombás vagy bakteriális fertőzések jelentkezhetnek.


Lamb szerint a legjobb az, ha mindenki kikísérletezi magán, hogy milyen gyakran van szüksége hajmosásra, hiszen ezzel nem kockáztat semmit. Ha valaki elhatározza, hogy holnaptól nem használ sampont, a haja úgyis jelezni fogja, ha „nem tartja jó ötletnek”.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 21 15:28:00/