Hallani annyit tesz, mint többet élni! 2/1
Csökken a hallása? A hallókészülékek ma már hatékonyak, diszkrétek és kényelmesek. Megváltoztathatják az életét! A kor előrehaladtával egyre nagyobb az esély, hogy hallási probléma alakuljon ki, amelyek nagy hatással vannak a társadalmi életre, sőt még a memóriára is. A nyugdíjasok közel 44%-a számára jelent nehézséget az értés és 5-ből 3-nak gondot okoz egy beszélgetés követése zajban*. A rossz hallás megakadályozza a kommunikációt, felgyorsítja az elszigetelődést és az öregedést. A hallás figyelmeztető funkciója fontos a biztonságérzet miatt is és a balesetek és az esések elkerülése végett is. A környezetben hallott hangok megnyugtatóak.

A halláskárosodás a 60-70 évesek 40%-át érinti, és a 80 év felettiek több mint 50%-át. Ez egy természetes és visszafordíthatatlan folyamat: a fül érzékelő sejtjeinek az öregedése, az úgynevezett presbycusis. Két oka vannak ennek az elhasználódásnak. Először is, a fülenként 15.000 szőrsejt a születéstől kezd elhasználódni a zajok súlya alatt. Másodszor, ezek a sérült sejtek elpusztulnak, és nem újulnak meg.

A presbycusis tükrözi a lassú és fokozatos hallásfunkciós romlását, amely magas frekvenciájú hangok nem hallásával kezdődik. A betegséget, azonban, csak akkor lehet észrevenni, amikor a beteg a mindennapi életben érintett frekvenciákat sem hallja. Vannak figyelmeztető jelek: nem érti a beszédet különösen zajban, megismételtet, kiesik a beszélgetés folyamatából...

Ellenőrizze hallását

Az idős emberek még mindig túl gyakran hajlamosak arra, hogy semmit se tegyenek süketségük ellen... Csak 30%-uk van tisztában halláscsökkenésével. Szűrésre van szükség, hiszen a halláskárosodás fokozatos és alattomos. Különböző módon lehet ellenőrizni a hallás állapotát.

Az audiometria a leggyakoribb vizsgálat. Ez abból áll, hogy leggyakrabban 125 Hz (mély) és 8000 Hz (magas) frekvencia közötti hangokra kell reagálni. Ez a vizsgálat mind a lég-, mint a csontvezetési küszöböt méri. Háromféle halláscsökkenést különböztetünk meg: vezetéses halláskárosodást, sensoneuralis halláskárosodást és a kombinált halláskárosodást.

A teszt eredménye egy grafikont generál, vagy audiogramot, mindkét fül hallás küszöbét, azaz azt a minimális zajszintet (decibelben mérik), amikor a személy hallja a hangot (a frekvenciát Hz-ben mérik).

Halláskárosodásnak több fokozata van: enyhe (20-40 dB), közepes (40-70 dB), súlyos (70-90 dB) és mély (90-120 dB). Ezért különféle következményekkel járnak.

A beszédhallásküszöb-audiometria értékeli a beszéd megértését és értelmezését. A személynek helyesen kell megismételnie különböző intenzitású, egyszerű és gyakori szavakat. A vizsgálat keretében a halláscsökkenés tényleges kellemetlenségét lehet mérni.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk gondolatait!
Forrás: www.e-sante.fr - Fotó: Joe Haupt (Flickr.com)