Hamarosan itt a hordható művese?
A dialízisre járó betegek lehet, hogy hamarosan fellélegezhetnek, ugyanis, ha minden jól megy, rövid időn belül hordozható, mesterséges vesék könnyítik majd meg a mindennapjaikat. A klinikai kísérletek nagyon biztatóak, ami reményt adhat rengeteg embernek egy jobb, minőségibb életre.

A súlyos vesebetegek jelenleg arra kényszerülnek, hogy naponta több órát töltsenek a dialízis központokban, ahol egy speciális gép segítségével tisztítják a vérüket, ami normál esetben a vese dolga lenne. Az új találmány, egy kisméretű, hordozható eszköz ugyanezt a funkciót látná el, csak éppen a beteg közben tehetné a mindennapi dolgait, nem kellene napokat kórházban töltenie.

Az eszköz prototípusát nemrégiben tesztelték hét betegen a Washington Egyetem Orvosi Központjában, Seattle-ben, a kísérletet maga a feltaláló, dr. Victor Gura, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ munkatársa vezette.


A páciensek 24 órán át viselték az eszközt, és az eredmények azt mutatták, hogy ez az úgynevezett mesterséges vese tökéletesen átvette a beteg szerv szerepét, és megtisztította a vérüket minden felesleges anyagtól. A JCI Insights című lapban közzétett tanulmányból kiderült továbbá, hogy a betegek is jól viselték a kezelést, ráadásul így még diétázniuk sem kellett, mint a hagyományos dialízis során, hanem azt ehettek, amit akartak.


A szakemberek még egy-két technikai fejlesztést szeretnének elvégezni a találmányon, de reményeik szerint hamarosan minden készen állhat arra, hogy a hordozható művesét élesben is használatba vegyék a betegek.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay