Hasznos szerek másnaposság ellen
Gyomorégés, enyhe rosszullét és főként fejfájás jellemzik a másnaposságot. Ha még maradt alkohol a szervezetünkben, elsősorban vizet kell inni.

De mi hatásos egy átmulatott, borgőzös éjszaka után? Sajnos a tudományos válasz is kijózanító: absztinencia és türelem, sok víz, vagy tea fogyasztása mellett ki kell várni, míg jobban nem leszünk. Legalábbis erre a megállapításra jutottak brit tudósok, akik tizenöt olyan tanulmányt elemeztek ki, amelyek azt vizsgálták, milyen növényi vagy vegyi anyagok segíthetik még az alkohol lebontását.


A másnaposság enyhítése

Enyhe rosszullét esetén fogyasszon sok vizet vagy gyümölcslevet. Emellett érdemes olyan fehérjedús, zsíros, sós ételeket fogyasztani, mint például a hal. Emellett egy séta a szabadban segíthet a fejünket kiszellőztetni. Ha mindez nem segítene, és a másnaposság igazán megviseli, érdemes bizonyos Schüssler-sókat kipróbálni.  A 6. Kalium sulfuricum segíti a kiválasztást és a méregtelenítést, a 8. Natrium sulfuricum szabályozza a szervezet folyadékháztartását. Tíz-tíz tablettát oldjon fel egy deciliter forró vízben, és lassan, kortyolgatva fogyassza el. Szükség esetén 20 perccel később bevehet egy újabb adagot.


Fejfájás

Másnaposság esetén csak mértékkel, nagyon erős fejfájás esetén nyúljon acetilszalicilsav hatóanyagú fájdalomcsillapítok után, ugyanis a mája ilyenkor már épp eléggé elfoglalt az alkohol lebontásával. Próbáljon ki inkább növényi vagy homeopátiás szereket. Az articsóka- és a máriatövis-cseppek vagy tabletták segítik a májat a méregtelenítésben. Macskajaj esetén ezeket naponta akár többször is alkalmazhatja. Gyorsan ható másnaposság elleni homeopátiás szer a Nux vomica, a farkasmaszlag. Homeopátiás golyócskák formájában is elérhető, célszerű óránként bevenni.


Plusz tippünk: ha rövid időn belül többször is másnapos, érdemes a B1 és C-vitaminok pótlására ügyelni, mert alkohol fogyasztása esetén először ezek ürülnek ki a szervezetből. Célszerű ortomolekuláris multivitaminkészítményt választani hogy a szervezetben a vitaminok mielőbb felszívódjanak.


Fáradt szem

Egy hosszú éjszaka után már az első pillantás a tükörbe is kijózanítóan hathat. Javasoljuk, hogy kerülje a tükröt, inkább a hűtő felé az útját, vegyen ki onnan egy előre behűtött szemmaszkot, feküdjön vissza az ágyba és hűtse a duzzadt szemeit. A maszk hatását erősíti, ha egy kis szemgélt könnyedén belepaskol az ujjaival a szem körüli bőrbe.


Égő talpak

Égő talpak esetén felüdülést és enyhülést hozhat egy illóolajos lábfürdő. A vérkeringés felélénkítésére válasszon borsmenta- vagy citromolaj tartalmú tusfürdőt, vegyen hideg-meleg váltózuhanyt. Ez felpezsdíti a fáradt lábaiban a vérkeringést. Ezt követően alaposan törölje szárazra a lábát, és krémezze be egy ápoló lábkrémmel.


Forrás: www.vitagate.ch - fotó: Toms Baugis (flickr.com)
2015 OKT 10 00:10:24/