Hasznos tudnivalók a homloküreg-gyulladásról
A homloküreg-gyulladás az orrmelléküreg-gyulladás egyik típusa. Egyik vagy mindkét homloküreg nyálkahártyájának gyulladásos megbetegedése, aminek akut és krónikus formája is előfordul. Bármely életkorban kialakulhat, de kisgyerekeknél ritka, mert a homloküregek csak a gyermekkor során fejlődnek ki teljesen.

A homloküreg-gyulladás önállóan is felléphet, de a rostacsont- vagy a többi orrmelléküreg-gyulladásával is járhat. Az arcüreg mellett a rostacsontot érinti leggyakrabban gyulladásos megbetegedés, ezzel szemben a homloküreg-gyulladás már ritkábban fordul elő, míg az orrmelléküreg-gyulladás legritkább formája az ékcsontiüreg-gyulladás. 


A homloküreg-gyuladás okai


Homloküreg-gyulladást okozhatja a homloküreg szellőzésének krónikus zavara (ezt pl. orrsövényferdülés vagy orrpolip), az orrban jelentkező fertőzések, allergia és uszodai látogatás is. A gyulladást gyakran baktériumok vagy vírusok váltják ki, de néha gombák is.


A homloküreg-gyulladás tünetei


Akut homloküreg-gyulladás esetén pár óra leforgása alatt erős, szúró, lüktető fájdalom alakul ki a homlok érintett oldalán és a szem körül, és a fájdalom fokozódik, ha a beteg előrehajtja a fejét.  További lehetséges tünet a nyálkás-gennyes nátha, a csökkent szaglás, és a kötőhártyagyulladás. 

A krónikus homloküreg-gyulladás esetén kevésbé tipikusak a tünetek: jelenkezhet tompa, feszülő vagy féloldalas fejfájás, csökkent vagy téves szagérzékelés, és nyálkás-gennyes orrváladék.

A homloküreg-gyulladás komplikációi közé tartozik a felső szemhéj duzzanata illetve gennyesedése, a szemüreg gennyes gyulladása, agyhártyagyulladás és agyi tályog képződése.


A homloküreg-gyulladás diagnózisa


Az orvos a beteg elmondása alapján felméri a panaszokat, majd ezt követi a kivizsgálás, például megkopogtatja a homloküreg elülső falát, vagy megkéri a beteget, hogy a felsőtestét hirtelen hajtsa előre, vagy akár ugráljon egy lábon. Homloküreg-gyulladás esetén ez fájdalmat vált ki, vagy fokozza a már meglévő fájdalmakat. Ezen kívül megvizsgálják a szemeket, van-e ödéma a felső szemhéjon, vagy kialakult-e kötőhártyagyulladás.

A fül-orr-gégész az orrot és a garatot endoszkóppal is megvizsgálhatja, mert homloküreg-gyuladás esetén genny és nyálka nyomait fedezheti fel az orrjárat középső szakaszában. Szükség lehet az orrmelléküreg röntgenes vagy CT-vizsgálatára is.

Emellett érdemes kenetet is venni, továbbá vérvizsgálatot végezni. Krónikus homloküreg-gyulladás esetén, illetve ha felmerül a gyanú, szükség lehet egy allergiavizsgálat elvégzésére is.

Ha az orvos azt gyanítja, hogy a homloküreg-gyulladás a homlokcsontban csontvelőgyulladást okozott, megvizsgálja a csontszövet anyagcsereaktivitását a megfelelő orvosi képalkotó eljárással. További komplikációk gyanúja esetén további kivizsgálásokra is szükség lehet, agyhártyagyulladás gyanúja esetén például az agy-gerincvelői folyadék vizsgálatára.

Forrás: www.netdoktor.de - fotó: Lisa Brewster (flickr.com)
2015 SZE 05 19:40:00/