Hát- és ízületi fájdalmak esetén is segíthet a homeopátia
Leggyakrabban azoknál jelentkeznek a hát- és ízületi fájdalmak, akiknek gyenge az izomzata. Az izomzatunk védi az ízületeket a kopástól és az elhasználódástól. Így ilyen esetekben a nyugalom, a pihenés nem feltétlenül segíti elő a gyógyulást, a fekvés sokkal inkább ronthat az állapotán. Az ízületek súlyos sérülései gyulladásos elváltozásokhoz vezethetnek; kezelés nélkül a porckorongbetegségnek és a reumás panaszoknak komoly következményei is lehetnek.

Mindenképp elengedhetetlen egy sportorvos felkeresése, ő tudja megítélni, mennyire előrehaladott a betegség. A fájdalmak enyhítésére alkalmazhatunk növényi kenőcsöket, amelyek helyi melegséget okoznak, mélyen a bőrbe hatolnak, és csökkentik a gyulladást.


Előrehaladott állapotban a fizioterápiás kezelés is javasolt. Az ultrahangos kezelések közvetlenül az ízületekben hatnak, és javíthatják a vérkeringést. Emellett a hát- és ízületi fájdalmak megelőzése érdekében fontos a rendszeres mozgás; a célzott hát- és hasizomgyakorlatok erősítik az izomzatot, és ezáltal elősegítik az ízületek megóvását.


Tünetek és homeopátiás szerek

A leírt tünetek alapján kiválaszthatja, az Ön panaszaira mely homeopátiás szer hozhat enyhülést.


Apis mellifica

Égő, szúró ízületi fájdalmak esetén, tipikus gyulladásos tünetek - duzzadt, halványpiros, forró bőr - mellett. Köszvény és reumás fájdalmak esetén is. A beteg nem viseli el a meleget.


Arnica

Az ízületi úgy fáj, mintha kificamította vagy beütötte volna, nagyon érzékeny érintésre.


Belladonna

Pulzáló ízületi fájdalom, gyulladásra utaló tünetekkel: duzzadt, piros, forró ízület. A panaszok hirtelen jelentkeznek és múlnak is el.


Bryonia

Égő, szúró ízületi fájdalmak, duzzadt, piros, forró ízületek. A mozgás súlyosbítja a panaszokat. 

Cimicifuga

Reumás fájdalmak és éles hát- és nyakszirti fájdalmak. Reuma és ízületi panaszok változókorban lévő nőknél. 


Pulsatilla

Egyik helyről a másikra vándorló szúró, hasogató reumás fájdalmak.

Szétszórt fájdalommal járó merevség a szalagokban, ínakban és a csontokban, amely kitartó mozgás esetén javul. A fájdalom a nyakszirtnél vagy az ágyéktájékon is kialakulhat. A beteg nyugtalannak tűnik és tejre vágyik.


Luesinum

Hasogató fájdalom, első sorban az ágyéktájékon. Olyan érzés, mintha megdagadt volna a farkcsont. A vállízületek merevek. A bőrön makacs, nehezen gyógyuló sérülések vagy hegek jelentkeznek, amelyeket akne okoz.


Acidum formicicum

Krónikus ízületi gyulladás és fájdalom esetén, amelyet túlerőltetés vagy deformitás okoz.


Kalmia

Fentről lefelé vándorló hát- és ízületi fájdalmak esetén. Erős fájdalmak a lapockák között. Időjárás-változás esetén súlyosbodnak a tünetek.


Tuberculinum 

Merevség és fájdalom, amely Álló és nyugalmi helyzetben erősebb, mint mozgás közben. 


Allium sativum

Az ízület felett feszülő bőr, séta közben súlyosboó panaszok.


Asarum europaeum

Hasogató csípőfájdalom. Szúró térdfájdalmak mozgás közben és nyugalmi állapotban egyaránt. A lábujjak tapintásra fagyosak.Forrás: www.apotheke-homoeopathie.de - fotó: zuruimei (flickr.com)