Hatékony fegyver az 5:2-es diéta a diabétesz ellen
Minden jel arra mutat, hogy a népszerű 5:2-es diéta segít a 2-es típusú diabétesszel küzdőknek abban, hogy egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak legyenek – derül ki a Dél-Ausztrál Egyetem friss kutatásából.

Az 5:2-es diéta (5 napig “normális” táplálkozás, 2 nap koplalás egy héten) jelentősen csökkenti a vér glükóz-szintjét, és abban is segít, hogy a páciens fogyni tudjon. A három hónapon át tartó kutatás 35 ember részvételével készült, és z eredményekből kiderül, hogy a résztvevők haemoglobin A1C-szintje (HbA1c) átlagosan 0,6 százalékkal csökkent, azonkívül 6-7 kilót fogyniuk is sikerült. A szakemberek egy komolyabb, kiterjedt kutatásra készülnek, amelyben már 100 résztvevő kap szerepet.


„Egy legnagyobb probléma a fogyókúrákkal épp az, hogy a többség úgy próbál fogyni, hogy jelentősen korlátozza a kalóriabevitelt. Mindennek tetejében a kettes típusú cukorbetegséggel élő betegeknek arra is ügyelniük kell, hogy milyen gyógyszereket szednek. A kalóriacsökkentett napokon a beteg képtelen bevenni a gyógyszerét, hiszen nem eszik eleget ahhoz, hogy ezt megtehesse” – mondja a kutatást vezető Sharayah Carter, a Dél-Ausztrál Egyetem munkatársa.

A szakemberek felfedezték, hogy bőven elég egy héten két nap, amikor visszafogja az ember magát étkezés tekintetében, és az eredményei máris jobbak lesznek: különösen akkor, ha diabétesszel küzd.


A túlsúlyos emberek 80 százalékkal nagyobb eséllyel betegszenek meg diabéteszben, mint átlagos súlyú kortársaik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint2014-ben a diabétesszel élők száma 422 millió volt, míg 1980-ban csak 108 betegről beszélhettünk.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 17 09:00:00/