Hátfájás: az SMS a hibás
Amikor egy szöveges üzenetet írsz, akkor 25 kilóval terheled a gerincedet. Idővel ez a testtartás hátfájást okoz.

A szakértők számításai szerint az iskola után, a tizenévesek átlagosan már 10 000 órát töltöttek meggörbített nyakkal a mobiltelefonjukra hajolva. Annyi sok szöveges üzenetet küldtek, néha lehetetlen pozíciókban írva, hogy "ez olyan, mintha egy 7 éves gyereket cipelnének a vállukon," a tanulmány egy amerikai orvosi folyóiratban jelent meg. Sőt, minden alkalommal, amikor szöveges üzenetet írsz meggörbítve a gerincedet egy 25 és 30 kg közötti nyomást gyakorolsz a nyakcsigolyáidra a fejed dőlésszöge szerint.

A nyakcsigolyák idő előtti kopása

"A természetes görbe elvesztése fokozatosan új nyomást gyakorol a gerincre és a nyakcsigolyákra", mondja Dr. Kenneth Hansraj, a New Yorki Gerinc Sebészeti Klinika ortopéd sebésze, a tanulmány szerzője.

Ideális esetben, hogy ne fájjon a gerinced, a füleidnek egy síkban kell lennie a vállaiddal és a lapockáidnak be kell simulniuk. "A nyomás, amit SMS írás közben éri a nyakcsigolyáidat idő előtti kopáshoz vezethet, izom szakadáshoz vagy a nyakcsigolyák progresszív degenerációjához" -hangsúlyozza az orvos.

Tanulmányában, kiszámította, hogy milyen további nyomást okoz a begörbített fej. 15 fokonként nő a nyomás. 15 fokos döntésnél a nyomás 13 kg, 30 foknál 20 kiló, 45 fok elérésekor 25 kiló.

"Úgy becsüljük, hogy az emberek többsége naponta 2-4 órát használják mobiltelefonjaikat. Ez azt jelenti, hogy évente 700-1400 órát tartják a nyakukat meggörbítve. A tizenévesek körében sokkal magasabbak a számok!" mondta Dr Hansraj. Nem áll szándékában elűzni a mobiltelefonokat, de azt tanácsolja, hogy legyél körültekintőbb a használatukkor. "Ne nézzed lehajtott fejjel, órákig a képernyőt és tanuld meg felemelni a szemed vonalába a telefont" - tette hozzá.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: www.topsante.com - Fotó: glasseyes view (Flickr.com)