Házi praktikák és homeopátiás szerek fogfájás ellen
Fogfájás esetén számos természetes és homeopátiás szer áll rendelkezésünkre, ha nem szeretnénk egyből fájdalomcsillapító gyógyszerek után nyúlni. Fontos azonban, hogy erős, kitartó fogfájás esetén felkeressük fogorvosunkat a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Gyakran már a nagyszüleink is ismerték a következő házi praktikákat és természetes fájdalomcsillapítókat, ez mégsem jelenti azt, hogy mára kevésbé lennének hatásosak. A szegfűszegolaj és teafaolaj talán a legismertebbek. Csepegtessen az olajból egy vattapamacsra, és dörzsölje be a fájó fog körül a fogínyét, szükség esetén akár kétóránként. A fájó, akár lyukas fog mellé óvatosan helyezzen egy szegfűszeget, amelyet óránként cseréljen, ha nem enyhül a fájdalom, vagy legkésőbb egy óra után vegye ki a szájából, ha jobban érzi magát. Akut fogfájás ellen használhat cayenne-i borsot, citromlevet és bodzabogyót. Szórjon egy kevés cayenne-i borsot a fájó pontra, de ügyeljen az adagolásra, mert a bors meglehetősen erős. Gyulladt ínyét masszírozza be citromlével. A bodzabogyó lenyugtatja az arcidegeket fogfájás esetén: rágcsáljon szárított bodzabogyót, és a panaszai hamarosan enyhülnek.

 

Számos homeopátiás szert használhatunk fogfájás esetén. A megfelelő szer kiválasztásához pontosan határozza meg, milyen fájdalom kínozza? Éles vagy tompa? Éppen kezd bedagadni az ínye, vagy már enyhül a duzzanat?

 

Arnica

Ezt válassza sajgó, tompa fogfájás esetén. Különösen a fogtömés vagy foghúzás, és a fogíny sérülései után fellépő fájdalmak kezelésében segíthetnek az Arnica-golyócskák. Hasznos lehet a szer akkor is, ha feldagadt az arca.

 

Coffea

Forró, kivörösödött arc,valamint szúró, nyilalló fájdalom esetén segítenek a Coffea-golyócskák. Különösen akkor hatékony ez a szer, ha úgy érzi, hideg hatására enyhülnek, míg meleg hatására erősödnek a fájdalmai. Ha a fájdalmai nem enyhülnek, és túl erősek a fájdalmak, érdemes lehet egy hagyományos fájdalomcsillapítót bevenni.

 

Belladonna

Ez a szer hirtelen jelentkező, lüktető fájdalom esetén alkalmazható. Olyan esetekben javasolt, amikor az érintett oldalon az arc és az íny vörös lehet és megdagadhat, a hideg és a friss levegő fokozzák a fájdalmakat, míg estére enyhülnek.

 

Aconitum

Ez a szer lüktető fájdalomra nyújt enyhülést. Olyan fogfájás esetén javasolt, ami egészséges fogban lép fel, vagy például egy megfázás váltja ki.


Forrás: www.heilpraktiker.de - Fotó: Bashar Al-Ba'noon (Flickr.com)
2015 JÚL 17 22:33:00/