
Az amerikai National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism felmérés szerint 2014-ben a 18 éven felüliek 87,6 százaléka vallotta be, hogy élete során ivott már szeszt. A megkérdezettek 71 százaléka az elmúlt egy évben ivott, és 56,9 százlék az elmúlt egy hónapban nyúlt alkoholhoz.
A legtöbb ember számára egy-egy pohár ital nem jelent problémát. Más a helyzet azonban azok esetében, akik például diabétesszel küzdenek, az alkohol ugyanis hatással van a vércukorszintjükre, és ez máris egészségügyi kockázatot jelent.
Az alkohol erjesztése során gyümölcs, zöldség kerül a szeszbe és különféle egyéb összetevők befolyásolják az ízét, illatát, erősségét. Az alkohol alapvetően depresszáns, és a központi idegrendszerre hat. A szervezet minden pontjára hatással lehet a szesz, mivel a gyomron keresztül előbb-utóbb a véráramba kerül.
Az, hogy mennyi alkoholt képes lebontani a máj egy óra alatt, adott: egészséges ember esetében általában egy óra alatt egy egységnyi szeszről van szó. A többletet a tüdő és a vese kezeli, és vizelet, valamint izzadtság útján távozik.
Számos tényező befolyásolja, ki hogyan képes feldolgozni a szeszt, a cukorbetegeknek azonban fokozottan vigyázniuk kell, esetükben ugyanis az extra cukortartalom szív- és érrendszeri problémákat, idegkárosodást, vesekárosodást, szemproblémákat, bőrbetegségeket is okozhat.