Hogyan is néz ki a terhesgondozás folyamata?
Minden, amit tudni kell a terhesgonzosáról. 

A terhesgondozás kapcsán mind a várandós, mind a születendő gyermek állapotának rendszeres ellenőrzése megtörténik. A terhesség alatt a magzatvédő törvényben előírt szűrővizsgálatokat időben kell elvégeztetni. A gondozást szülés-nőgyógyász szakorvos, illetve szülésznő, háziorvos és védőnő végzi. A megjelenéseket az erre a célra készített kiskönyvben is rögzíteni kell. Ezt a kiskönyvet minden esetben célszerű magánál tartani. Tekintettel arra, hogy néhány vizsgálatot a terhességének egy bizonyos idejében lehet és kell elvégezni, a következő megjelenési időpontok ajánlottak.


• Első megjelenés alkalmával a szülész-nőgyógyász szakorvos nőgyógyászati vizsgálatot, valamint -amennyiben egy éven belül nem történt- méhnyakrák-szűrést végez. A vizsgálatra jelentkezés előtt célszerű otthon terhességi-vizelet vizsgálatot végezni.


• A „0.” ultrahang vizsgálat az első nőgyógyászati vizsgálatot követően történik.

• Első vérvétel: a terhesség megállapítását követően, de legkésőbb a terhesség 12. hétig.
Vérkép, vizelet, vércsoport vizsgálat ellenanyagszűréssel, éhgyomri vércukor, szifilisz-szűrés, hepatitis-szűrés. (Fontos megjegyzés: A vizeletvizsgálat minden esetben közvetlen mosakodás utáni, középsugarú vizeletéből történjen!)


• Első ultrahangszűrés 12 hetes terhességi korban (nyaki redő, vagy NT mérés).

• 12 hetesen lehet elvégezni a Down-kór szűrést, amely lehet ún. kombinált teszt, a 12 hetes ultrahanggal egybekötve, vérből kimutatható markerekkel kiegészített vizsgálat. Amennyiben a Down-kór szűrésre integrált teszt kerül alkalmazásra, akkor is 12 hetesen kell az első vizsgálatokat elvégezni, a 12 hetes ultrahanggal egybekötve, vérből kimutatható markerekkel kiegészítve a vizsgálatot, majd 16 hetesen kell újabb vérből kimutatható markerekkel kiegészíteni a vizsgálatot.


• Genetikai tanácsadás (fogamzáskor betöltött 37. életévtől kezdve).

• Második áttekintő, ún. genetikai ultrahangszűrés: a terhességének 18-20. hetében történik.

• Második vérvétel: a terhesség 24-28. hetében vérkép, vizelet, válogatott esetekben vércsoport vizsgálat ellenanyagszűréssel, éhgyomri vércukor meghatározás, 75 g cukorterheléses vizsgálat (OGTT 7,8 mmol/l felett kóros).


(A 75 g szőlőcukor elfogyasztása után 2 óra múlva történik a vérvétel. Az étkezésmentes időszaknak 10-12 órán át kell tartania. A gyógyszertárban kiváltott 75 g szőlőcukrot 3 dl tiszta vízben oldjuk fel, alaposan elkeverjük, és frissen facsart citromlével ízesíthetjük. A cukoroldatot 10 perc alatt kell meginni. A vizsgálati idő – azaz a 2 óra – az ivás megkezdésekor indul.)

• Harmadik ultrahangszűrés: 30-32 hetes terhességi korban.

• Harmadik vérvétel: 36-37 hetes terhességi korban: vérkép, vizelet, vércsoport vizsgálat ellenanyagszűréssel, vérzési- alvadási vizsgálatok.

• Magzati szívhang-és méhizomtónus tartós, géppel történő vizsgálatára (CTG) a terhességének 38. hetétől hetente.
 
• A 40. héttől szükséges vizsgálatokat és teendőket a gondozó orvos egyénileg határozza meg.

Terhesgondozáson a következő megjelenési gyakoriság javasolt:
• szülés-nőgyógyász szakorvosi megjelenés 36. hétig havonta, majd
• 36. héttől hetente,
• védőnői megjelenés havonta.

A kiskönyvvel mellékelt lap, amelyen a vizsgálatok szerepelnek, egyben beutaló is, amely állampolgári jogon beutalóként is szolgál.

A megjelenés panaszok esetén soron kívül, normálistól eltérő esetben a gondozó orvos utasításai szerint történik.


A várandós jogosult arra, hogy a háziorvos legalább egy alkalommal, a védőnő trimeszterenként legalább egy alkalommal, a szülész-nőgyógyász szakorvos, illetve szülésznő trimeszterenként legalább egy alkalommal gondozásban részesítse.

Az ultrahang szűrővizsgálatok elvégzésére során a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság által kiadott protokoll előírása szerint kell eljárni. Ultrahangos szűrést csak a megfelelő MASZNUT jogosítvánnyal rendelkező végezhet.


A szüléskor szükséges okiratok:


Terhesgondozási könyv (kiskönyv), az anya TAJ-kártyája, személyi igazolványa, és lakcímkártyája, házassági anyakönyvi kivonat (360 napon belül érvényesített!), ez utóbbi hiánya estén teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat, özvegység esetén a halott anyakönyvi kivonata és bírósági határozat.


Forrás: www.nogyogyaszat.eu - Fotó
2016 MÁR 23 12:14:13/