Hogyan károsítja a dohányzás a bőrt?
A dohányzás nem csak a tüdőnek és a szív- és érrendszernek árt, de a bőrt is öregíti.

A clevelandi Case Wes­tern Reserve Egyetem plasztikai sebészei a Plastic and Recon­structive Surgery című szaklapban jelentettek meg egy tanulmányt, amelyben egy ikerpárt mutattak be. A két nő kétség kívül ikrek, ugyanolyan keskeny orr, magas homlok, azonos szemszín és arcforma. Mégis, jelentősen különbözik a két nő a róluk készült fotón.

Miért tűnik az egyik nő idősebbnek? Miért ráncosabb a bőre? Miért van több ránc a szeme és a szája körül, mint az ikertestvérének? A két nő életrajzából kiderül: az egyikőjük dohányzik, míg a másik testvér nem. 

“A fotók látványosan bemutatják a dohányzás arcbőrre gyakorolt hatását.” - mondja Martina Kerscher, a hamburgi egyetem professzora. 


A dohányzás öregíti a bőrt

„Az eredmények azonban nem meglepőek. Eddig is közismert volt, hogy a dohányzás öregíti a bőrt.“ A bőrgyógyász orvosnő szerint ez elsősorban az arcon látványos. “Ebben a tekintetben a dohányzás rögtön a nap káros UV-sugárzása után következik.”

Kerscher és kollégái a saját kutatásaik adatait is kiértékelik, hogy pontosabb képet kapjanak a dohányfüst ártalmairól. Összehasonlítják különböző korú dohányosok és nem dohányosok bőrfiziológiai vizsgálatainak eredményeit. Többek között ultrahang, és egyéb mérési eljárásokkal vizsgálják meg a vizsgálatban résztvevők bőrének vastagságát, sűrűségét és rugalmasságát. Speciális kamerákkal azt is rögzítik, mennyire durva a bőr és milyen mélyek a ráncok. Végül laikusoknak és szakemberek is meg kell becsülniük a résztvevők fotói alapján azok korát. Kerscher beszámolója szerint már a részeredmények is egyértelműek.


A nikotin mély ráncokat és petyhüdt orcát okoz

Christiane Bayerl, a wiesbadeni Horst-Schmidt Klinika Bőrgyógyászati és Allergológiai vezetője csak ritkán találkozik valóban tudatlan dohányosokkal. 

“Az emberek tudják, hogy mit művelnek a bőrükkel. Nem lehet a nyomokat nem észrevenni.” 

Táskás szemek, petyhüdt orca, mély ráncok az orr és a száj körül, és fakó bőrszín a többéves dohányzás következményei.

Bayerl elmondása szerint jól ismert, mi történik a szervezetben.

„A dohányzás növeli a bőrben egy bizonyos enzim koncentrációját, amely leépíti a bőr feszességéért és tartásáért felelős kollagént és ellasztikus rostokat.“ 

Tovább károsítják a bőrt azok az agresszív oxigénmolekulák, amelyek száma a dohányzás hatására megnövekszik.


A nikotin csökkenti a vérellátást

Azonban itt még nincs vége. 

“A nikotin érszűkítő hatású, így kevesebb vér halad át az ereken.” - magyarázza Kerscher. - “Valamint a dohányzás az erek belső felületét is károsítja, amely szintén negatívan hat a bőr vérellátására.”

A fenti okok miatt nem túl rózsás a dohányosok bőrének a helyzete. Így aki leteszi a cigarettát, nem csak a szívével, tüdejével és az érrendszerével tesz jót. A bőre is hálás lesz ezért a döntéséért.

„A dohányzás abbahagyásával lassítható a bőr öregedése, ha meg nem is állítható.” - tisztázza Bayerl.


A dohányzás felfüggesztésével a bőr fellélegzik

A bőrgyógyásznő azonban óvva int a túlzott reményektől: 

„A már leépített támasztószövet nem tud egyhamar megújulni.” Azonban a javuló vérellátás, a csökkent oxidatív stressz és a lebontóenzimek alacsonyabb koncentrációjának köszönhetően jobb feltételeket teremtenek a bőr megújulásához. 

Kerscher szerint elősegíthetjük ezt a folyamatot:

“Kedvező hatása lehet azoknak a krémeknek, amelyek magas koncentrációban tartalmaznak antioxidánsokat, C-vitamint, retinolt, valamint ázsiai gázló-kivonatot.“


Forrás: www.apotheken-umschau.de - fotó: Mike Licht (flickr.com)