Hogyan működnek a homeopátiás gyógyszerek?
Homeopátiás gyógyszerek számos tünet ellen küzdenek, mint a láz, a fájdalom... Hogyan hatnak ezek a termékek a testünk működésére?

„Megfigyeltük, hogy ha toxikus anyagot apró dózisokban adagolunk, az a szervezetet reakcióra készteti, és mozgósítja a gyógyulás lehetőségeit, mondja Dr. Greppo, háziorvos, homeopata. Azonban, hogy pontosan milyen mechanizmus ez, el kell ismernem, hogy nem tudjuk még. Látjuk a golyók hatását in vitro, a laboratóriumban, valamint a betegeken.” Ez az ismeretlen táplálja a vitát, a homéopatia kritikusai, arra hivatkoznak, hogy az ilyen kis dózisú gyógyszerek csak „azért működnek, mert hiszünk bennük,” a híres placebo hatás miatt. A homeopaták tiltakoznak ez ellen a szűklátásmód ellen és emlékeztetnek minket, hogy az aszpirint is egy évszázaddal korábban kezdték el használni, minthogy az orvosok megértették volna a működését. A betegek, a maguk részéről alapvetően pragmatikusan fogják fel: még ha a homeopátia csak placebo hatás, de ha a golyók olyan hatékonyak, mint az allopátiás anyagok, csak mellékhatások nélkül, akkor miért ne élnének velük?

Igaz, hogy nincs semmilyen mellékhatása?

Így van. Ha egy gyermek összetévesztik őket valamilyen édességgel és véletlenül lenyel egy egész tubussal, nem kell azonnal a sürgősségire futni, egyáltalán nincs veszélyben. Ez azért van, mert nem veszélyes készítmények és a golyók könnyen válhatnak az öngyógyítás reflexévé, amikkel könnyen szembenézhetünk a mindennapi gondokkal. Nem elhanyagolható az sem, hogy sokkal olcsóbbak, mint más gyógyszerek. Azonban jobb, ha kéznél van legalább egy homeopátiás útmutató, amely tartalmaz néhány figyelmeztetést. „Néhány gyógyszer nehezebben kezelhető, és kellemetlen hatásai is lehetnek, ha nem megfelelően használják őket, mondja Dr. Gwenael Greppo. Mint például a Hepar sulfuris, amely súlyosbíthatja az orrmelléküreg-gyulladást, vagy a Sulfur, amely átmenetileg fokozhatja az asztmát, különösen alacsony hígításban (kevesebb, mint 9 CH). Pont ezért nem ajánlom az Apis mellifica használatát e küszöb alatt.”


Forrás: www.topsante.com - Fotó: General Physics Laboratory (Flickr.com)
2015 MÁJ 30 14:34:58/