Hogyan védjük meg fülünket? Milyen füldugót válasszunk?
Különösen a fiatalok, de nem csak ők, nagyon erős zajoknak teszik ki fülüket, koncerteken, klubokban és próbatermekben a zenészek. Az egyetlen megoldás, ha az ilyen zajos tevékenységeket folytatni akarjuk, hogy: Viseljünk hallásvédőt! 

Minden, amit a füldugóról tudni kell. Célkitűzés: válasszuk ki a helyzetnek legmegfelelőbb füldugót.

Van egy „hallás tőkénk”, amelyet egész életünkben fenn kell tartanunk. Az expozíciós időn és a zajszinten kívül, amelyeket önként csökkenthetünk, minden olyan helyzetben szükséges a védőfelszerelés használata, ami meghaladja a 100 dB-t: koncertek, diszkó, bizonyos szakmai tevékenységek, kertészkedés, barkácsolás és egyéb szabadidős tevékenységek, mint a zene, vadászat, motorozás, stb.

Hallásvédelem: Fókuszban a viasz, szivacs, szilikon füldugó

Ahogy a viasz füldugókat, a szivacs füldugókat is ujjinakkal előre kell formálni, „gyurmázni” mielőtt a hallójáratba helyeznénk. Viszont ha egyszer a helyére került, akkor kitágul és megvan az az előnye, hogy hatékonyabban zár.

Szilikon füldugó (néha gumi) előre formáltak. Kivéve azok, amelyek lágy szilikonból készültek, ezek minden fül csatornába illeszkednek, több méretben léteznek.

Akár egyszer használatos (szivacs füldugók) vagy többször felhasználhatók (szilikon füldugók), ezek a zaj ellen védelmet nyújtó füldugók eldobhatók, könnyű őket beszerezni (szupermarket, gyógyszertár, internet...), és olcsók.

Vajon tényleg hatásosak? Mikor használjunk ilyen típusú füldugót?

Vigyázat, ha ezek a füldugók enyhítik a halláskárosodás kockázatának, még nem szüntetik meg. Még alkalmatlanok a nagyon magas zajszintek tompítására. Hiszen ezek általában 30 és 40 dB-lel enyhítik a 60 dB-es zajt (élénk beszélgetés zajszintje), egy 120 dB-es környezetben (jelenlegi szabályozás koncerteken) csak egy pár decibelt szűrnek. Tudjuk tehát, hogy a hab vagy szilikon füldugó nem elegendő, ha a zaj meghaladja a 100 dB-t, márpedig egy koncerten messze meghaladják ezt a szintet.

A gyakorlatban, jobb híján, ez is valami, mert korlátozza a halláskárosodás kockázatát, de ne érezzük magunkat biztonságban, és ne tegyük ki magunkat többet a megengedettnél sem időben sem intenzitásban mérve a zajoknak (pl. a hangfalak elé állva), továbbra is ajánlott rendszeres zaj szüneteket tartani (45 percenként 10 perc vagy 2 óránként 30 perc).

Két tipp:

  • Ügyeljünk arra, hogy rendesen benyomjuk őket.
  • Ne vegyük ki semmilyen ürüggyel.

Akusztikus szűrővel ellátott füldugók

Jobb védelmet nyújtanak (de még mindig nem teljes védelmet) a szilikon füldugók, amelyek egy akusztikus szűrővel vannak felszerelve. Ezek a "zaj elleni" kellékek valósághű hangot továbbítanak, azaz deformáció nélkül, annak ellenére, hogy a legérzékenyebb frekvenciákat megszűrik, a magasakat, a mélyeket.

Még jobb, a személyre szabott akusztikus szűrős füldugó. Drágább (25 és 30 ezer forint), de több évig használható, anyaguk szilikon vagy akrilát és specialista készíti el a hallójárat lenyomata alapján.

Az ilyen öntött, akusztikus szűrős füldugó átlagosan 30 dB-lel csökkenti a zajt, de ellentétben az eldobható szűrő nélküli füldugókkal, a 60 dB-es vagy akár 120 dB-es zajt is csökkenti.

Néhány modellnél az akusztikus szűrő cserélhető, vagyis beállítás szerint kínálnak homogén zajvédelmet (egyenletesen csökkentik a zajt) vagy bizonyos frekvenciákat szűrnek ki.

Természetesen ezek az akusztikus szűrős füldugók a leginkább ajánlottak, legfőképpen az éjszakai klubok törzsvendégeinek, koncertre járóknak és zenészeknek.

És a fülvédő?

Forradalmi változásokon mennek keresztül, a fülvédőket is akusztikus szűrővel szerelik fel. A beállításoktól és a teljesítménytől függően, lehetővé teszik a teljes elszigetelődést a külvilágtól. Fenn vannak tartva olyan tevékenységeknek, ahol nem kell a külvilággal kapcsolatban maradni, vagy ahol nagyon magas zajszint fordul elő (vadászat, bizonyos szakmai tevékenységek, asztalos üzem...).

Mikor kell aggódni?

Éles hanghatás után fülcsengést vagy fülzúgást (tinnitus) észlelünk, amelyek nem tűnnek el 24 órával később sem, azonnal ügyeletre kell menni.


Forrás: e-snate.fr - Fotó: San (Flickr.com)